Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Zahvat i oporavak

Koji su najvažniji retinalni zahvati?

Najsloženiji retinalni zahvat je vitrektomija, operacija na stražnjem segmentu oka. Vitrektomijom ljekar retinalni hirurg pristupa u dubinu oka kroz 4 male rupice veličine svaka oko 1 milimetar na bjeloočnici te izvršava odstranjivanje staklovine i popravak retinalne patologije.

Radi li se vitrektomija u lokalnoj ili općoj anesteziji?

Razvojem tehnologije i operativnih tehnika danas je vitrektomija minimalno invazivni operativni zahvat koji se provodi u lokalnoj anesteziji, traje prosječno oko sat vremena i pacijent nakon zahvata ide kući. Zahvat je bezbolan,nema šavova i minimalno je traumatičan. Time je oporavak nakon operacije znatno ubrzan.


  Vitrektomija

Kako izgleda sam zahvat?

Vitrektomija se izvodi u operacijskoj dvorani pod mikroskopom uz prisutnost anesteziologa koji uz lokalnu anesteziju prati i vitalne funkcije pacijentate po potrebi dodaje pacijentu lijekove za sedaciju. Anesteziolog prati vitalne funkcije, EKG, krvni pritisak, disanje i oksigenaciju te po potrebi dodaje pacijentu lijekove za sedaciju. No nema potrebe da se pacijent uspavljuje. Prilikom operacije oka koriste se različiti vrlo tanki i nježni instrumenti širine manje od 1 milimetar koji hirurgu omogućuju da ukloni, npr. krv iz oka, zatim različite novostovorene elemente kao što je vezivno tkivo, divlje krvne žile, različite membrane, strana tijela i sl. Obično se tokom operacije izvrši i laserski tretman retine.

Stavlja li se nakon vitrektomije plin ili silikonsko ulje?

Na kraju operacije u oko se najčešće stavlja tamponada. Tamponada ima funkciju "unutrašnjeg zavoja" da ubrza cijeljenje. Na našoj očnoj klinici u Sarajevu najčešće nakon zahvata koristimo tamponadu plinom ili zrakom. Prednost takve tamponade u poređenju sa tamponadom silikonskim uljem je da zrak ili plin sami izlaze iz oka tokom 1-4 sedmice te nije potreban dodatni zahvat kao kod vađenja silikonskog ulja. Stoga pacijent ne treba ići na dodatni zahvat. Ukoliko je bolest bila teška, tada se za tamponadu koristi silikonsko ulje koje ostaje u oku nekoliko mjeseci pa i duže.


Vitrektomija

Koje se retinalne bolesti liječe vitrektomijom u očnoj Klinici Svjetlost?

Vitrekomiju radimo za liječenje čitavog niza očnih bolesti.Najčešće za liječenje odignuća mrežnice ili ablacije retine, kada se odignuta mrežnica uz pomoć plina ili silikonskog ulja naliježe. Vrlo se često koristi za liječenje teških oboljenja oka od dijabetesa. Tada se iz oka uklanja krv i ožiljno tkivo koja ispunjava oko i onemogućava vid.Vitrektomija je učinkovita i u liječenju bolesti makule ili žute pjege. Najčešće se radi o rupturi ili pukotini žute pjege, zatimo makularnom puckeru, stanju kada se preko centra oka prevuče membrana koja „gužva“ živce i slabi vid. Radimo i rekonstrukcije dubine oka te uklanjanje raznih stranih tijela iz dubine oka.

Kolika je uspješnost vitrektomije i koliko traje oporavak?

Vitrektomija je vrlo uspješan operativan zahvat pogotovo ako se izvrši na vrijeme bez čekanja. Za pacijenta je dobro podnošljiva uz izrazito nisku stopu potencijalnih komplikacija i nuspojava. Postoperativni oporavak je kratak, od 1-4 sedmice, čime se pacijentu omogućava brz povratak svakodnevnim aktivnostima.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.