Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Celofan i puknuće makule

Bolesti površine žute pjege (makule)

Posebna skupina bolesti makule ili žute pjege u kojima dolazi do formiranja opne preko centra vida nazivaju se bolestima površine makule i uključuju puknuće žute pjege, celofan žute pjege i vitrealnu trakciju žute pjege.

Što je puknuće žute pjege (makularna rupica)?

Puknuće makule ili žute pjege defekt je mrežnice u predjelu žute pjege i može biti puknuće cijelom debljinom ili u njezinim slojevima. Bolest se najčešće razvija bez jasnog uzroka, uslijed starenja oka. Češća je kod ljudi u dobi od 60 godina i kod žena. U manjem broju pacijenata povreda oka dovodi do nastanka puknuća žute pjege.

Koji su simptomi puknuća žute pjege?

Bolest se obično javlja na jednome oku i u potpunosti je bezbolna, tj. pacijent ne primjećuje nikakvu bol ili nelagodu oka. Puknuće žute pjege dijeli se u četiri stadija, ovisno u veličini rupice. Upravo činjenica da se bolest obično javlja samo na jednom oku može dovesti do toga da se bolest kasno dijagnosticira. Budući da je drugo oko obično zdravo i pacijent na njega vidi dobro, u početku se ne primjećuju simptomi ili se primijete ako se slučajno zatvori zdravo oko.

Budući da bolest zahvaća centar oka, osoba ima kompletno vidno polje, ali se žali da centralno slabije vidi, tj. počinje teže uočavati crte lica i detalje prostora oko sebe. Prilikom čitanja može zapaziti da nedostaju slova ili da ravna linija postaje isprekidana.

Što je celofanska makulopatija?

Celofanska makulopatija je bolest žute pjege u kojoj dolazi do nastanka opne koja prelazi preko centra vida. Kako opna napreduje i prelazi u gušće ožiljno tkivo bolest se označava kao makularni pucker.

Koji su simptomi celofanske makulopatije?

Bolest se manifestira zamućenjem i iskrivljenjem centralne slike, što se najbolje primijeti pri čitanju: slova se mute i krive te linije postaju valovite.

Kako se dijagnosticira puknuće i celofan žute pjege?

Iskusni oftalmolog dijagnosticira bolesti očnim pregledom nakon širenja zjenica, a detaljniji uvid u samu veličinu rupice ili debljinu celofana postiže se pomoćnom neinvazivnom dijagnostičkom metodom koja se zove OCT (optička koherentna tomografija). Procjena i klasifikacija same veličine rupice vrlo je važna u daljnjem postupku praćenja i liječenja. Naime, male rupice i blagi celofani obično dovode do blagih simptoma i u velikom ih broju slučajeva pacijenti ne primijete. Velike rupice ili deblje celofanske opnice produciraju značajno slabljenje vida i u pravilu ne napreduju već ih je potrebno liječiti.

Kako se liječe puknuće i celofan žute pjege?

Puknuće žute pjege u pravilu se liječi operativnim putem, premda je za male rupice dostupno i medikamentozno liječenje injekcijama koje se daju u oko. No, to liječenje se pokazalo manje učinkovito od očekivanog, stoga operacija i dalje predstavlja metodu izbora. Celofan žute pjege liječi se samo operativno. 

Operacija oka kojom se liječe ove bolesti žute pjege zove se vitrektomija. Spada u minimalno invazivne hirurške zahvate, a provodi se u lokalnoj anesteziji. Kroz male otvore veličine 1 mm ulazi se u dubinu oka te se najfinijim instrumentima uklanjaju promjene koje vuku ili prelaze preko žute pjege. Operacija ima visok postotak uspjeha jer se zatvaranje puknuća i odstranjuju celofani u više od 98% slučajeva. Sam zahvat za pacijenta je brz i bezbolan. Nakon operacije odmah se ide kući, a kontrolni se pregled obavlja sljedeći dan. Zatvaranjem puknuća ili odstranjenjem celofana postiže se zaustavljanje slabljenja vida, koje bi neizbježno napredovalo, a kod većine pacijenata dolazi i do poboljšanja vida. Poboljšanje vida je veće ako se bolest dijagnosticira rano. 

Operacija u našoj očnoj Klinici završava se ubrizgavanjem zraka ili plina u oko koji privremeno vrši pritisak na mrežnicu oka i žutu pjegu omogućavajući brže vraćanje u prijašnji, normalan anatomski oblik. Prednost plina i zraka jest što sami izlaze iz oka nakon 2 do 4 sedmice te nije potrebno ići na dodatnu operaciju poput vađenja silikonskog ulja.

Kakav je tok oporavka nakon operacije puknuća ili celofana žute pjege?

Oporavak nakon operacije je brz, oko nije podraženo i nije bolno. Tokom nekoliko sedmica potrebno je ukapavati kapljice i mast. S obzirom na to da se u oku nalazi zrak ili plin, vid se postupno vraća kako plin izlazi iz oka. Moguće je da će ljekar operater zamoliti pacijenta da se tokom prvih dana pozicionira ležeći bočno ili sjedeći glavom prema dolje. No, u našoj Klinici rutinski ne preporučujmo pozicioniranje glavom prema dolje.

Zašto očna Klinika Svjetlost?

Liječenje planiramo individualno jer naš OCT uređaj posljednje generacije omogućuje detekciju i najsuptilnijih promjena. Operacija traje oko 30 minuta i radi se u lokalnoj anesteziji na otvore 25 gauge. Operacija je bezbolna a pacijent odmah ide kući. Operacije oka završavamo najčešće zrakom ili kratkotrajnim plinom pa se vid brzo vraća. Vrlo često pacijenti imaju i mrenu pa radimo kombinirani zahvat i operacije mrene i žute pjege što produžava zahvat samo 5 minuta te pacijent ne mora biti dva puta operiran. Ovu vrstu zahvata obavljamo u našoj matičnoj kući u Zagrebu.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.