Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Ablacija retine

Šta je ablacija retine?

Ablacija retine ili odljepljenje mrežnice hitno je stanje koje bi se trebalo operisati što prije, najbolje unutar 24 sata. Prilikom ablacije, retina pukne i stvori se retinalna rupica. Kroz retinalnu rupicu ulazi očna vodica i odljepljuje retinu od očne pozadine.

OP dvorana

Koji su simptomi ablacije?

Pacijent vidi stvaranje tamnih zavjesa. Kad odljepljenje dosegne centar vida ili makulu (žutu pjegu), što se može dogoditi unutar 1-2 dana, vid postaje jako slab i ne može se više čitati niti prepoznavati osobe.

Kako se ablacija retine može prevenirati i liječiti?

Abalacija retine se liječi operacijom oka koja se naziva vitrektomija. Kako se retina prehranjuje samo dok je zalijepljena za očnu pozadinu, svako retinalno odljepljenje ili ablacija trajno oštećuje retinu. Zbog toga je operaciju oka potrebno izvršiti što prije i svako čekanje uzrokuje lošije rezultate nakon operacije. U očnoj klinici Svjetlost operaciju možemo organizirati unutar 24 sata radnim danom ili praznikom. Operacija oka se radi u lokalnoj anesteziji sa sedacijom. To znači da pacijent dobije blokadu pored oka i u venu lijekove za smirenje. Takav način operacije je potpuno bezbolan. Operacija traje u prosjeku oko sat vremena. Nakon operacije pacijent može ići kući isti dan. 

Prilikom vitrektomije ulazi se u oko na 4 male rupice veličine 1 milimetar na bijelom dijelu oku (bjeloočnici). Tokom operacije odstranjuje se staklovina oka, koja je bolesna i izazvala je ablaciju. Staklovinu kasnije nadomještava normalna očna vodica koju oko samo proizvodi i oko normalno funkcionira. Nakon odstranjenja staklovine, identificiraju se rupice na retini, retina se naliježe i rupice se lijepe laserom.

Što se stavlja u oko nakon operacije ablacije?

Na kraju operacije u oko se stavlja plin ili silikonsko ulje da održi retinu prilijepljenom dok se retina u potpunosti ne zalijepi. U oftalmološkoj Klinici Svjetlost najveći dio operacija ablacije završavamo plinom. Prednost plina je što sam izlazi iz oka nakon 2-6 sedmica te nije potrebno ići na dodatnu operaciju vađenja silikonskog ulja. U slučajevima ablacija koje nisu na vrijeme otkrivene ili su komplicirane i imaju ožiljke, u oko se stavlja silikonsko ulje koje se onda vadi iz oka za nekoliko mjeseci, ali može ostati i godinama ukoliko je oko jače oštećeno. Ponekad, posebno kod teških ablacija, potrebno je operisati više puta da se postigne uspjeh.

Koliko traje oporavak i kako se ponašati u postoperativnom periodu?

Oko nakon operacije nije jako crveno niti bolno, a oporavak je brz. Treba ukapavati kapljice i mast tokom nekoliko sedmica, a oko mora biti zatvoreno samo jedan dan. Kontrolni se pregledi zakazuju dan nakon operacije, 7 dana nakon operacije i 2-3 sedmice nakon operacije. Već nakon 10-ak dana kod nekompliciranih ablacija pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Unutar 10-ak dana potrebno je mirovanje i pozicioniranje tijela obično na bokovima ili sjedenje glavom prema dolje. Sve vrijeme dozvoljeno je čitanje, rad na laptopu ili gledanje televizije drugim okom.

Zašto očna Klinika Svjetlost?

Kod ablacije retine vrijeme igra ključnu ulogu zato nam se javite što prije da možemo odmah organizirati operaciju za vas kako bismo spasili dobru funkciju vida, jer odugovlačenje operacije nije dobro za konačni rezultat. Posebna prednost naše očne Klinike je mogućnost organizacije operacije unutar 24 sata, operacija u lokalnoj anesteziji i odlazak kući isti dan, te završetak operacije plinom. Prilikom svake operacije, iako se operacija radi u lokalnoj anesteziji, prisutan je doktor anesteziolog koji kontrolira krvni pritisak, otkucaje srca, disanje, kisik u krvi i visinu šećera i po potrebi može dodatno intervenirati.

Vrhunska tehnologija i profesionalnost

5 retinologa i 2 retinalna kirurga te 5 retinalnih ambulanti s paralelnim odvijajanjem dijagnostike i liječenja retine svakodnevno.