Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Operativni zahvat

Kako se izvodi operativni zahvat?

Ovisno o bolesti rožnice te je li patološkim procesom zahvaćena puna debljina rožnice ili samo njena površina, moguće je prilagoditi operativnu tehniku i primjeniti perforativnu keratoplastiku (presađivanje pune debljine rožnice) ili pak lamelarnu keratoplastiku (presađivanje djelomične debljine ovisno o tome u kojem je dijelu zamućenje).

Rožnica Iva Dekaris

Pod kojom se anestezijom izvodi operativni zahvat?

Operacija oka se izvodi u općoj anesteziji, a ponekad, ukoliko to zahtjeva stanje pacijenta, može se izvesti i u lokalno potenciranoj anesteziji. Sama procedura transplantacije rožnice s pripremom donorskog tkiva i kirurškim zahvatom presađivanja traje u prosjeku 30 min.

Koliko često se pacijent mora kontrolirati nakon zahvata?

Prvih 7-10 dana nužne su svakodnevne kontrole. Nakon toga kontrole su svaki tjedan, zatim svaki drugi tjedan, pa svaki mjesec, a onda se kontrole obavljaju unutar nekoliko mjeseci do jednom godišnje, kada je stanje stabilno.

Perforativna transplantacija rožnice

Što je perforativna transplantacija?

Perforativna transplantacija je operacija oka u kojoj se puna debljina bolesne rožnice zamjenjuje sa zdravom doniranom rožnicom. Oporavak vida je znatno sporiji u odnosu na slojevitu transplantaciju, no i danas se koristi za bolesti koje zahvaćaju sve slojeve rožnice.
Ova metoda transplantacije više od stoljeća bila je zlatni standard u liječenju bolesti rožnice, a i dalje je nezamjenjiva u slučajevima ožiljaka (leukoma) koji zahvaćaju punu debljinu rožnice, hidropsa rožnice, preperforacija rožnica i perforativnih ozljeda rožnice.

Kako se transplantat učvršćuje?

Transplantat se učvršćuje šavovima koji se mogu (ali ne moraju) skinuti nakon otprilike godinu dana. Operacija se obavlja u općoj ili lokalno potenciranoj anesteziji te traje prosječno 30 minuta. Prvih 7-10 dana nužne su svakodnevne kontrole.

Kako ide oporavak nakon zahvata?

Već nekoliko dana iza operacije pacijent postiže bolji vid nego što je imao, ali do punog oporavka vida kod ove metode tranplantacije rožnice treba pričekati i nekoliko mjeseci.

Slojevita (lamealna) transplantacija rožnice (DSAEK, UT-DSAEK)

Što je slojevita transplantacija?

Slojevita transplantacija (DSAEK, UT-DSAEK) modernija je tehnika u kojoj je presađuje samo bolesni dio rožnice.

Operativni zahvat

Kako teče oporavak vida nakon operacije?

Vid se oporavlja brzo, već unutar nekoliko tjedana te je mala mogućnost komplikacije, a reakcija odbacivanja presađene rožnice je izuzetno rijetka.

Koliko dugo se izvode ovakvi zahvati?

U svijetu se izvode posljednih desetak godina, a u očnoj Klinici Svjetlost posljednjih šest godina. Voditeljica Odsjeka za bolesti rožnice prof. Iva Dekaris je izvela prve DSAEK i UT-DSAEK operacije u Hrvatskoj, ujedno i među prvima u Europi te je pozvani predavač o ovim metodama na najeminentnijim europskim oftalmološkim kongresima. Autorica je poglavlja o UT-DSAEK transplantaciji rožnice u europskom udžbeniku izdanom 2015.

DSAEK (Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty)

DSAEK je stražnja lamelarna keratoplastika koja se koristi u slučajevima kada je prednji dio rožnice bistar, a promjene se nalaze na endotelu (unutrašnjem sloju rožnice).

Ultra DSAEK

Kod kojih bolesti rožnice se izvodi ovakva metoda transplantacije?

Ova metoda slojevite transplantacije primjenjuje se kod bolesti kao što su: pseudofakna bulozna keratopatija, Fuchsova distrofija, dekompenzirani transplantati itd. DSAEK je najčešće izvođena metoda i u Americi čini 60% slučajeva svih operacija transplantacije.

Koja je prednost ovakve vrste transplantacije?

Prednost je što je najveći otvor na površini oka samo 3 mm i takva mala incizija čuva normalnu zakrivljenost rožnice što je značajno za bolji vid nakon operacije, a i postoperativni oporavak je brži te se oporavak vida postiže za nekoliko tjedana. U perforativnoj keratoplastici za oporavak vidne oštrine treba nekoliko mjeseci.

Koja vrsta anestezije se koristi kod lamelarne transplantacije?

Lamelarna transplantacija se najčešće radi u lokalnoj potenciranoj anesteziji. 

Jesu li komplikacije manje?

Komplikacije vezane uz šavove tipa neovaskularizacije i mogućnosti infekcije ovom metodom se značajno smanjuju. Za razliku od perforativne keratoplastike stavljaju se samo tri šava na mjestu incizija, a mogu se skinuti već drugi postoperativni mjesec. Reakcije odbacivanja transplantata su deset puta rjeđe u usporedbi s perforativnom transplantacijom.

Što još utječe na oporavak vida?

U postizanju bolje vidne nakon DSAEK-a važnu ulogu ima vremensko razdoblje trajanja bolesti (što se ranije od početka bolesti učini operacija to bolji vid!) i tankoća endotelnog transplantata (što tanji to bolje!), pa se tako posljednjih godina razvila i tehnika endotelne transplantacije UT-DSAEK kod koje je donorski sloj tkiva izrazito tanak.

UT-DSAEK (Ultra Thin Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty)

UT-DSAEK također je metoda stražnje lamelarne keratoplastike čiji je autor talijanski oftalmolog prof. Busin.

Koja je razlika između DSAEK-a i UT-DSAEK-a?

Razlika od konvencionalnog DSAEK-a je u samoj pripremi endotelnog transplantata tako da se dobije vrlo tanko donorsko tkivo od 100 mikrona ili još tanje.

Kakva je vidna oštrina nakon UT-DSAEK-a?

Vidna oštrina nakon UT-DSAEK-a je često 100% i postiže se u kraćem vremenskom razdoblju nego nakon perforativne transplantacije ili DSAEK-a. Vid nakon ovakvog zahvata je u cijelosti usporediv s DMEK tehnikom (tehnika u kojoj se presađuje samo membrana koja nosi endotel i endotelne stanice). Prednost nad DMEK-om je to što se UT-DSAEK presadak znatno rjeđe „odljepljuje“ s mjesta gdje je presađen u odnosu na DMEK presadak i zato je ovo metoda izbora endotelne transplantacije u našoj očnoj Klinici.