Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Budućnost transplantacije

Najteže bolesti rožnice poput opekotina rožnice su vrlo teško izlječive jer se kod opekline unište tzv. matične stanice rožnice bez koji ne može doći do obnove zdrave prednje površine oka i ne može se uspješno izvesti transplantacija rožnice. Ovisno o opsegu uništenja matičnih stanica može se učiniti dva operacijska pristupa. Prvi je da se s drugog pacijentovog (zdravog) oka uzme mali dio limbalnog tkiva rožnice gdje se te stanice nalaze i zajedno s transplantacijom rožnice presadi takvo tkivo na bolesno oko. Ukoliko je oštećenje limbalnih stanica totalno, tada se problem liječi uzgojem matičnih stanica rožnice in vitro, te potom presadbom takve „plahte“ uzgojenih stanica na bolesnikovo oko. Naša očna klinika, u suradnji s tkivnom bankom u Zagrebu (koja je EU-certificirani laboratorij kvalitete podobne za uzgoj stanica in vitro) provela je sve potrebne znanstveno-stručne predradnje za uvođenje ove nove metode liječnja i u hrvatsku medicinu pa će ova najmodernija metoda liječenja vjerojatno biti brzo dostupna u kliničkoj praksi. Ovakva metoda liječenja provodi se još u samo dva-tri europska očna centra i donosi mogućnost povrata vida kod za sada neizlječivih bolesti prednje očne površine.

Očna banka Transplantacija samih stanica endotela rožnice. Naznaka novog pomaka u transplantaciji rožnice jest tehnologija koju razvija grupa autora u Japanu koji su uspjeli izlječiti određene bolesti endotela rožnice samo injekcijom stanica rožnice u prednji dio oka, tj. bez operacije transplantacije. Vrijeme će pokazati je li ta tehnologija uspješna jednako kao i sama operacija transplantacije.

Umjetna rožnica. Već dugi niz godina pacijenti koji čekaju na transplantaciju rožnice i oni koji su već više puta transplantirani (te nemaju više izgleda za efikasno liječenje novom transplantacijom), raspituju se o mogućnosti transplantacije „umjetne rožnice“. Širom svijeta učinjen je cijeli niz pokušaja da se transplantira rožnica od umjetnih materijala (kao što se implantira „umjetna leća“ u oko kod operacije mrene), no većina tih pokušaja završavala je nepovoljnim rezultatima kod primjene na ljudskom oku. Tek odnedavno grupa autora iz Švedske, nakon 10-godišnjeg rada na stvaranju „umjetne rožnice“ donosi dosta povoljne rezultate na bolesnicima kojima je operacijom presađena umjetno uzgojena rožnica. Uzgoj rožnice zasniva se na „biološkoj“ podlozi, tj. nije riječ o plastičnim materijalima kao što je bio slučaj do sada. Preliminarni rezultati postoje samo na grupi švedskih bolesnika i rožnica nije „isprobana“ u multicentričnim studijama (tj. u nizu zemalja kako bi se rezultati objedinili i evaluirali na većem broju bolesnika). No prvi puta se čini da bi „umjetna rožnica“ mogla postati stvarnost, a ne mit.