Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Herpetični keratitis

Šta je herpetični keratitis?

Herpes virusa keratitis (HSK) je nakon mrene drugi vodeći uzrok sljepoće u razvijenim zemljama, prvenstveno zbog recidivirajuće prirode. Osam je poznatih herpes virusa od kojih je najčešći uzrok keratitisa HSV-1 i odgovoran je za 78%-98% slučajeva. Ovisno o vrsti zahvaćenog tkiva, herpetična očna bolest može zahvatati razne dijelove oka, a vrlo često zahvata rožnicu gdje uzrokuje primarnu infekciju i stromalni keratitis koji se vrlo često ponavlja i iza sebe ostavlja neproziran ožiljak rožnice opskrbljen krvnim žilama.

Koji su simptomi bolesti?

Površinska herpetična upala rožnice najčešće započinje jednostrano s osjetljivošću na svjetlo, suzenjem oka, crvenilom, osjećajem stranog tijela u oku i padom vida. U epitelu se razvijaju zamućenja koja na površini rožnice stvaraju defekte različitih oblika poput tačkica, grančica, zvjezdica… Kasnije tokom bolesti površina rožnice zaraste, ali se unutar rožnice formira zamućenje koje, ukoliko je smješteno u centru, onemogućuje dobar vid.

Kako se postavlja dijagnoza bolesti?

Za dijagnozu je važna klinička slika, a moguća je izolacija virusa iz obriska rožnice. U prvoj fazi bolesti bojenjem površine rožnice vidi se tipična promjena u obliku grančice (ili nekog drugog oblika defekta epitela), a u kasnijoj fazi uočljiv je ožiljak rožnice s krvnim žilama.

Metode liječenja:

U liječenju se koriste virostatici lokalno i sistemski, debridment, antibiotici i vitamini. Za liječenje se koriste lijekovi kao i kod površinskog keratitisa i prednja lamelarna (slojevita) keratoplastika  dok je kod stromalnih ožiljaka rožnice s ili bez neovaskularizacije rožnice indicirana  (perforativna transplantacija rožnice).