Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Zahvat i oporavak

Operativni zahvat i oporavak

Lasersko skidanje dioptrije potpuno je bezbolan zahvat koji se izvodi ambulantno u kapljičnoj anesteziji i pacijent može ići kući pola sata nakon zahvata.

Lasersko skidanje dioptrije traje 5-10 minuta po oku, ovisno o metodi. Izvodi se u anesteziji kapljicama i potpuno je bezbolno. Oko se za vrijeme operacije drži otvorenim uz pomoć posebnog držača za kapke kako bi pacijent mogao normalno treptati. Pacijent je tokom cijele operacije budan i instruiran da gleda prema, najčešće, zelenim fiksacijskim svjetlima.

Moderni laseri opremljeni su sistemima praćenja oka (eye trackeri) u nekoliko dimenzija tako da pacijentov nemir i slučajna pomicanja oka ne utječu na sigurnost i preciznost zahvata.

Postoperativni oporavak

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE Postoperativni oporavak ovisi o načinu skidanja dioptrije. Nakon LASIK-a pacijenti se za dan ili dva mogu vratiti većini uobičajenih životnih aktivnosti, dok je nakon PRK potrebno pričekati pet do sedam dana.

Postoperativni oporavak u pravilu ovisi o metodi skidanja dioptrije. Prvi dan nakon operacije slika je obično mutna (kao da se gleda kroz vodu), ali već sutra dolazi do značajnog bistrenja slike. Najbrži oporavak vida je kod LASIK metode, dok je kod PRK metode potpuni oporavak vida nešto sporiji i ovisi o brzini cijeljenja površine oka. Kod obje metode izuzetno je bitno nekoliko dana izbjegavati kontakt očiju s bilo kojom potencijalno nečistom površinom (prsti, vodovodna voda).

Kod LASIK-a se ne preporučuje pranje očiju vodovodnom vodom 3-4 dana, dok se kod PRK to ne preporučuje do cijeljenja površine oka i skidanja terapeutske kontaktne leće. Unutar sedam dana od operativnog zahvata moguće je vratiti se svim životnim aktivnostima. Zbog opasnosti od onečišćenja, infekcija i iritacije preporučuje se izbjegavati kupanje u moru 10-ak dana, a u bazenima barem tri sedmice.

Umjerene sportske aktivnosti dozvoljene su već nakon 5-6 dana, ali grupne sportove s loptom i borilačke sportove trebalo bi izbjegavati barem mjesec dana zbog opasnosti od slučajnih ozljeda. Također se mjesec dana ne preporučuje ni dizanje teških tereta.
Nakon svih zahvata obavezno je dvije sedmice kapati kapljice u kombinaciji antibiotik/kortikosteroid te minimalno mjesec dana umjetne suze.