Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Metode laserskog uklanjanja dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije odnosi se na zahvate koji se izvode laserskim remodeliranjem rožnice (prednje prozirne površine oka) u svrhu skidanja ili smanjenja dioptrije, eliminacije optičkih pomagala i poboljšanja vidne oštrine. Danas postoji nekoliko metoda skidanja dioptrije, a osnovna podjela temelji se na tome na kojoj se dubini rožnice operacije izvode (površina rožnice – PRK, sredina rožnice – LASIK). 

Brzo, sigurno i bezbolno do savršenog vida 

LASERSKO UKLANJANJE DIOPTRIJE Sve vrste današnjih operacija u potpunosti su kompjuterski kontrolirane uz pomoć preciznih softverskih programa. Današnjim laserima jednu dioptriju moguće je ukloniti u manje od dvije sekunde. Sistemi za praćenje oka pacijenta tokom operacije (tracker) omogućuju preciznu dostavu laserske zrake na tačno zadano mjesto bez obzira na mikropomake pacijentovog oka za vrijeme rada lasera. Zbog savršeno preciznih i brzih softverskih sistema svi današnji zahvati su preko 99% sigurni. Izbor metode danas isključivo ovisi o karakteristikama oka, visini dioptrije te načinu života pacijenta.

Današnjim se laserima mogu skidati dioptrije od -10 do +6, te ±6 dioptrija astigmatizma, što znači da je praktično 95% osoba kandidat za operaciju. Kod osoba čiji je iznos dioptrije veći od navedenih također postoji rješenje za ispravljanje dioptrije ugradnjom najsofisticiranijih leća u oči čiji su rezultati jednako dobri, a u nekim slučajevima i bolji od rezultata laserskog skidanja dioptrije.