Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Metode laserskog uklanjanja dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije odnosi se na zahvate koji se izvode laserskim remodeliranjem rožnice (prednje prozirne površine oka) u svrhu skidanja ili smanjenja dioptrije, eliminacije optičkih pomagala i poboljšanja vidne oštrine. Danas postoji nekoliko metoda skidanja dioptrije, a osnovna podjela temelji se na tome na kojoj se dubini rožnice operacije izvode (površina rožnice – PRK, sredina rožnice – LASIK). 

Brzo, sigurno i bezbolno do savršenog vida 

LASERSKO UKLANJANJE DIOPTRIJE Sve vrste današnjih operacija u potpunosti su kompjuterski kontrolirane uz pomoć preciznih softverskih programa. Današnjim laserima jednu dioptriju moguće je ukloniti u manje od dvije sekunde. Sistemi za praćenje oka pacijenta tokom operacije (tracker) omogućuju preciznu dostavu laserske zrake na tačno zadano mjesto bez obzira na mikropomake pacijentovog oka za vrijeme rada lasera. Zbog savršeno preciznih i brzih softverskih sistema svi današnji zahvati su preko 99% sigurni. Izbor metode danas isključivo ovisi o karakteristikama oka, visini dioptrije te načinu života pacijenta.

Današnjim se laserima mogu skidati dioptrije od -10 do +5, te ±5 dioptrija astigmatizma, što znači da je praktično 95% osoba kandidat za operaciju. Kod osoba čiji je iznos dioptrije veći od navedenih također postoji rješenje za ispravljanje dioptrije ugradnjom najsofisticiranijih leća u oči čiji su rezultati jednako dobri, a u nekim slučajevima i bolji od rezultata laserskog skidanja dioptrije.

LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije. LASIK je najčešći izbor kirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti boli (i za vrijeme operacije i u postoperativnom periodu) te izuzetno rijetkih komplikacija.

LASIK procedura se sastoji od dva koraka operacije. U prvom koraku formira se flap (poklopac na rožnici), a u drugom koraku se remodelira površina rožnice excimer laserom. Flap na rožnici se može formirati na dva načina:
  • Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem, LASIK s mikrokeratomom)
  • Femtosecond laserom
 

Femtosecond LASIK

Femto – LASIK (istoznačnice: ALL – Laser LASIK, Bladeless LASIK, iLASIK, Z-LASIK). 
Indikacije za operaciju su dioptrija od -10.0 do +5.0 te do ±5.0 cilindara astigmatizma. Vrsta LASIK metode koja je u potpunosti automatizirana i upravljana laserima, bez korištenja oštrice noža. Femtosecond laseri su u upotrebi od 2001. godine i primarno su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Od ukupno 5 vrsta femtosecond lasera u svijetu, Klinika za oftalmologiju Svjetlost ima iskustvo u operiranju na čak četiri femtolasera (IntraLase FS 150kHz, Ziemer LDV, Technolas 520F i Visumax). Danas se operacije rade isključivo na najnovijem modelu IntraLase femtosecond lasera od 150kHz, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani femtosecond laser na svijetu.

Zbog preciznosti reza flapovi rožnice (poklopci na rožnici) pravilnijeg su oblika te predvidljivije debljine u odnosu na flapove napravljene mikrokeratomom. Stoga je prednost takve metode od posebne važnosti kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica. Također je smanjena mogućnost pojave suhog oka i omogućeno je bolje cijeljenje.
LASIK s mikrokeratomom (standardni LASIK)
To je prva razvijena LASIK metoda gdje osim dobre tehnologije treba i iskusna ruka kirurga za formiranje flapa (poklopca na rožnici) uz pomoć mikrokeratoma. Mikrokeratom je automatizirani električni nožić koji služi za formiranje flapa na rožnici. U zadnjih 25 godina kvaliteta izrade, brzina, preciznost i efikasnost mehaničkih mikrokeratoma neprestano se poboljšava, što je dovelo do značajnog povećanja sigurnosti i preciznosti operacije. Posljednje generacije mikrokeratoma koje koristimo u našoj klinici omogućuju vrlo precizno formiranje flapa na rožnici, pravilnih rubova te predviđene debljine i oblika. Postupak traje kratko te ne stvara nelagodu pacijentu.