Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Dijagnostika i tehnologija

Dijagnostički uređaji

Rožnični topografi

Pentacam Wavelight – Allegro Oculyzer – rožnični topograf snima reljef rožnice i najvažnija je pretraga prilikom izbora kandidata za lasersko skidanje dioptrije. Aparat snima prednju i stražnju plohu rožnice. U digitalnom obliku prikazuje, kako stvarni reljef rožnice, tako i matematičke modele koji upućuju na postojanje/nepostojanje odstupanja od savršeno zdravog oka. Uz reljef rožnice topograf automatski mapira aberacije višeg reda rožnice te prikazuje i analizira sliku cijelog prednjeg segmenta oka (prednje očne sobice, zjenice, šarenice, gustoću leće).

Pentacam HR uredjaj za 3D roznicnu topografiju Pentacam Wavelight – Allegro Oculyzer se smatra zlatnim standardnom (referentnim uređajem) za topografiju rožnice te u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnice, uz 138000 obrađenih tačaka u svega 2 sekunde.

Multifokalni aberometar CSO Sirius direktno je povezan sa excimer laserom te omogućava korištenje personaliziranih tretmana.

Aberometri

Luneau Visionix Aberometar mapira aberacije nižeg (dioptriju) i višeg reda cjelokupnog oka. Podatak o aberacijama dobiva se iz analize preko 1500 tačaka. Objektivni podaci o dioptriji potpuno uklanjaju mogućnost pogrešne korekcije te smanjuju potrebu pacijenta za odlukom o najboljoj kvaliteti slike (tačnoj dioptriji). Laserskom korekcijom aberacija višeg reda primarno se poboljšava kvaliteta noćnog vida (smanjuje se rasipanje svjetla).

Pupilometar

CSO pupilometar mijenjanjem uvjeta osvjetljenja tokom snimanja mjeri veličinu zjenice u svim svjetlosnim uvjetima. Podatak o najvećem promjeru zjenice (zjenica noću) bitan je za planiranje laserskih zahvata kako bi zona skidanja dioptrije bila šira od najšire zjenice, te se time sprečava rasipanje svjetla po noći.

Način izvođenja pretraga

Pacijent sjedne za uređaj, osloni glavu i uređaj automatski snima rožnicu kod rožničnih topografa, odnosno aberometrijski profil cijelog oka kod aberometara. Pretraga je bezbolna, snimanje traje nekoliko sekundi. Pretraga nije štetna, a nalaz se odmah dobiva u digitalnom obliku, odnosno ispisan na pisaču.

Laserska tehnologija

Schwind Amaris 750Hz

(Schwind High Tech Solutions, Njemačka) – excimer laser za skidanje dioptrije. Laser se smatra trenutno najnaprednijim na tržištu – ima najveću brzinu rada (750 Hz) u odnosu na konkurenciju.

O brzini lasera ovisi brzina skidanja dioptrije (Schwindu za 1 dioptriju treba manje od 2 sekunde) te također ima najmanju zraku kojom oblikuje površinu rožnice (zraka veličine 0.65 mm, u odnosu na konkurenciju Alcon Wavelight 0.95mm, a AMO 2-6.5mm). Brzina skidanja dioptrije bitna je za preciznost korekcije, a veličina zrake bitna je za kvalitet i glatkoću oblikovanja površine rožnice. Samim time ovaj laser zbog velike brze skidanja dioptrije ima izuzetno precizne rezultate (preko 98% tačnosti), a male veličine promjera zrake ostavlja najglađu površinu najsličniju ili čak bolju kod nekih pacijenata nego prirodno oblikovana rožnica.

Osim superiornih tehničkih karakteristika posebnost Schwind Amarisa je i njegov 6D tracker za praćenje položaja i pomicanja oka prilikom operacije: sistem praćenja oka uz horizontalna i vertikalna gibanja oka prati i rotatorna pomicanja oka te statičku i dinamičku ciklotorziju. Statička ciklotorzija uzima u obzir činjenicu da reljef oka ne izgleda jednako pri sjedećem položaju pacijenta (kada se dijagnostički snima oko tj. na slici koja se prenosi u laser kao plan skidanja dioptrije) i ležećem položaju kada se radi operacija. Sistem praćenja oka (tracker) također je najbrži u odnosu na konkurenciju što znači da u milisekundama reagiuje na pacijentovo pomicanje oka tokom operacije i na taj način sprečava neželjene rezultate.

Wavelight Allegretto 400Hz

(Alcon Laboratories, USA) – excimer laser najnovije generacije koji se koristi za skidanje dioptrije. Uračunava kompjuterski dobivene podatke topografskih mjerenja rožnice i aboremetrije oka i na taj način prilagođava skidanje dioptrije za svakog pojedinog pacijenta uz savršenu preciznost. Allegretto radi na brzini od 400 Hz i treba mu oko 2 sekunde za skidanje jedne dioptrije. Brzina skidanja dioptrije bitna je za preciznost korekcije, a veličina zrake bitna je za kvalitetui glatkoću oblikovanja površine rožnice. Samim time ovaj laser zbog velike brze skidanja dioptrije ima izuzetno precizne rezultate, a male veličine promjera zrake ostavljaju najglađu površinu najsličniju ili čak bolju kod nekih pacijenata od prirodno oblikovane rožnica.
Također ima poseban sistem praćenja oka (eye tracker), infracrvenu kameru visoke brzine koja prati mikropokrete oka, u milisekundama reaguje na pacijentovo pomicanje oka tokom operacije i na taj način sprečava neželjene rezultate. Perfect Pulse tehnologija prilagođava svaku pojedinu lasersku zraku pacijentovom oku te ako ne odgovara zadanim parametrima, ili oko pacijenta nije u pravilnom položaju, laser je neće emitovati.

Allegretto je najčešće upotrebljavani laser u Europi s izvrsnim i stabilnim rezultatima.

AMO Intralase 150Hz

(Abbott Medical Optics, USA) je femtosecond laser za stvaranje flapa. To je trenutno najčešće korišteni femtosecond laser na tržištu s vrlo pozitivnim iskustvima korisnika u posljednjih 10 godina (operisano preko nekoliko miliona očiju u svijetu na ovom laseru, kod svih drugih lasera iskustvo na operisanim očima se još uvijek broji u hiljadama.

Laser se odlikuje izuzetno niskim stepenom komplikacija koje ne ostavljaju nikakvu posljedicu za oko i vid te su ispravljive u istom hirurškom aktu. Također, laser nudi mogućnost prilagođavanja oblika i veličine flapa svakoj pojedinoj dioptriji i oku te mogućnost promjene ugla ulaza što povećava postoperativnu čvrstoću rožnice. Gotovo u potpunosti onemogućava kasnija pomicanja flapa u slučaju težih povreda oka.

Laser se odlikuje izuzetno niskim stepenom komplikacija koje ne ostavljaju nikakvu posljedicu za oko i vid te su ispravljive u istom hirurškom aktu. Također, laser nudi mogućnost prilagođavanja oblika i veličine flapa svakoj pojedinoj dioptriji i oku te mogućnost promjene ugla ulaza što povećava postoperativnu čvrstoću rožnice. Gotovo u potpunosti onemogućava kasnija pomicanja flapa u slučaju težih povreda oka.