Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Druge metode korekcije dioptrije: ugradnja fakičnih leća

Kod osoba koje imaju izuzetno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +6.00), ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnice (prednji prozirni dio oka) pretanke za djelovanje lasera, ili posjeduju neke nepravilnosti na rožnici zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija postoji mogućnost ugradnje fakičnih leća (Implantable Collamer lens-ICL, Verisyse, Veriflex) u oči.

Staar Surgical Visianicl Phakic Intraocular Lens Fakične leće ugrađuju se u prednji dio oka (ispred ili iza zjenice), bez vađenja prirodne leće te funkcioniraju kao kontaktne leće u oku, samo što pacijent nema nikakvu brigu oko njih niti ih osjeti.

Operacija se izvodi kroz male rezove kojima najčešće nije potrebno šivanje. Operativni zahvat je gotovo u potpunosti lišen komplikacija i izuzetno je poštedan po sve strukture oka (ne uklanja se nijedna struktura oka). Izrazito je pogodan za mlade osobe (između 20 i 50 godina) koje još imaju mogućnost akomodacije oka, tj. prilagodbu izoštravanja slike i na daljinu i na blizinu. Također, zahvat je reverzibilan, tj. leća se može izvaditi iz oka (oko nazad ima svoju dioptriju) bez dodatnih oštećenja (u slučaju porasta dioptrije i potrebe za ugradnjom jače leće ili dolaska nove značajno bolje tehnologije).

Postoji nekoliko vrsta takvih leća (Implantable Collamer lens-ICL, Verisyse, Veriflex) koje omogućuju tretiranje spektra dioptrija od -23 dioptrije do +21 dioptrije te 5 cilindara astigmatizma. 

Implantable Collamer Lens (ICL)

Leće se ugrađuju iza zjenice (u stražnju očnu sobicu između šarenice i prirodne leće). Trenutno se smatraju najkvalitetnijim rješenjem za osobe koje nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije, a dolaze u spektru dioptrija od -0,50 do -18 te +0,50 do +8, korigiraju i astigmatizam do 5 dioptrija. U poređenju s ostalim generacijama fakičnih leća imaju veću optiku te su pogodne i za osobe s velikim promjerom zjenica. Također, zbog položaja leće u oku primijećeno je da kod osoba s velikim minus dioptrijama značajno popravljaju vidnu oštrinu u odnosu na naočale i kontaktne leće. Građena je od biokompatibilnog materijala te ne uzrokuje imunološku reakciju oka, a ima i svojstvo antirefleksije i UV zaštite.

Staar Surgical Visianicl Phakic Intraocular Toric

Amo verisyse phakic intraocular lens

Amo veriflex foldable phakic intraocular lens