Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Metoda PRK (fotorefraktivna keratektomija)

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) najstarija je laserska procedura za remodeliranje rožnice koja je kroz godine doživjela niz unapređenja. Remodeliranje rožnice excimer laserom kod PRK metode izvodi se na površini rožnice nakon uklanjanja epitela (površnog obnovljivog sloja rožnice).

Operacija je pogodna za osobe s minus dioptrijama, s astigmatizmom do 3,0 dioptrije, kod blagih nepravilnosti rožnice, kod tankih rožnica te kod ožiljaka na površini oka. 

SCHWIND Ocular Wavefornt Analyzer

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)

Prvi put je izvedena 1987. godine. Sam operativni zahvat nije bolan, ali postoperativni oporavak kod ove metode može biti nelagodan. U pravilu se i na oporavak vidne oštrine čeka do cijeljenja epitela, a do potpune stabilizacije kvalitete vida često je potrebno i nekoliko sedmica. 

Transepitelna fotorefraktivna keratektomija

(T-PRK, TransPRK, No touch PRK). Transepitelni PRK je najnovija metoda PRK kod koje se epitel uklanja excimer laserom. Kompanija Schwind na svojem Amaris laseru omogućuje PRK bez dodira oka tj. i epitelni sloj i dioptrija se uklanjaju laserski u jednom koraku, bez ruke kirurga.

Metoda T-PRK u odnosu na standardni PRK, a osobito inačica da se cijeli zahvat izvodi u jednom koraku, dovela je do značajnog smanjenja postoperativne nelagode i boli kod pacijenta te bržeg cijeljenja oka, a samim time i bržeg oporavka. U Klinici Svjetlost izvodi se isključivo T-PRK metoda i to na laseru Schwind Amaris 750S.