Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Metoda PRK (fotorefraktivna keratektomija)

Fotorefraktivna keratektomija (PRK) najstarija je laserska procedura za remodeliranje rožnice koja je kroz godine doživjela niz unapređenja. Remodeliranje rožnice excimer laserom kod PRK metode izvodi se na površini rožnice nakon uklanjanja epitela (površnog obnovljivog sloja rožnice).

Operacija je pogodna za osobe s minus dioptrijama, s astigmatizmom do 3,0 dioptrije, kod blagih nepravilnosti rožnice, kod tankih rožnica te kod ožiljaka na površini oka. 

SCHWIND Ocular Wavefornt Analyzer

Fotorefraktivna keratektomija (PRK)

Prvi put je izvedena 1987. godine. Sam operativni zahvat nije bolan, ali postoperativni oporavak kod ove metode može biti nelagodan. U pravilu se i na oporavak vidne oštrine čeka do cijeljenja epitela, a do potpune stabilizacije kvalitete vida često je potrebno i nekoliko sedmica. 

Transepitelna fotorefraktivna keratektomija

(T-PRK, TransPRK, No touch PRK). Transepitelni PRK je najnovija metoda PRK kod koje se epitel uklanja excimer laserom a zatim se radi remodeliranje rožnice istim. Kako se i epitel i dioptrija skidaju laserski, u odnosu na standardni PRK ova metoda dovela je do značajnog smanjenja postoperativne nelagode i boli kod pacijenta, te bržeg cijeljenja oka, a samim time i bržeg oporavka.