Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Metoda LASIK

Metoda LASIK OPERACIJA OKA SARAJEVO

LASIK

LASIK (laser in situ keratomileusis) je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije. LASIK je najčešći izbor hirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti boli (i za vrijeme operacije i u postoperativnom periodu) te izuzetno rijetkih komplikacija.

LASIK procedura sastoji se od dva koraka operacije. U prvom koraku formira se flap (poklopac na rožnici), a u drugom koraku remodelira se površina rožnice excimer laserom. Flap na rožnici se može formirati na dva načina:
  • Mehaničkim mikrokeratomom (nožićem, LASIK MK)
  • Femtosecond laserom
LASERSKO UKLANJANJE DIOPTRIJE SARAJEVO

LASIK s mikrokeratomom (standardni LASIK)

Indikacije za operaciju su dioptrija od -10.0 do +5.0, te do ±5.0 cilindara astigmatizma. To je prva razvijena LASIK metoda gdje osim dobre tehnologije treba i iskusna ruka hirurga za formiranje flapa (poklopca na rožnici) uz pomoć mikrokeratoma. Mikrokeratom je instrument koji služi za formiranje flapa na rožnici. Posljednje generacije mikrokeratoma koje koristimo u našoj klinici omogućuju vrlo precizno formiranje flapa na rožnici, pravilnih rubova te predviđene debljine i oblika. Postupak traje kratko te ne stvara nelagodu pacijentu.

Femtosecond LASIK

Femto – LASIK (sinonimi: ALL-Laser LASIK, Bladeless LASIK, Intra-LASIK, Z-LASIK). Vrsta LASIK metode koja je u potpunosti automatizirana i upravljana laserima, bez korištenja mikrokeratoma. Femtosecond laseri su u upotrebi od 2001. godine i primarno su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Od ukupno 5 vrsta femtosecond lasera u svijetu, Klinika Svjetlost ima iskustvo u operisanju na čak četiri femtolasera (IntraLase FS 150kHz, Ziemer LDV, Technolas 520F i Visumax). Danas se operacije rade isključivo na najnovijem modelu IntraLase femtosecond lasera od 150 kHz, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani femtosecond laser na svijetu.
Prednost takve metode je od posebne važnosti kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica.