Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Pregledi za kontaktne leće

U Sarajevu u očnoj Klinici Svjetlost svaki dan obavljamo preglede za kontaktne leće. Prilikom naručivanja dobro je napomenuti da se pregled obavlja zbog nošenja kontaktnih leća jer se tada pacijent upućuje našim oftalmolozima koji su specijalizirani za ordiniranje kontaktnih leća. Sa sobom na pregled dobro je ponijeti očne nalaze te stare naočale ili leće ukoliko ih pacijent ima.

Također, prilikom naručivanja važno je napomenuti je li pacijent već nosio ili nosi kontaktne leće i koje vrste (meke, polutvrde ili tvrde). Ukoliko pacijent nosi polutvrde ili meke leće, bit će potrebno pauzirati nošenje kontaknih leća nekoliko dana prije pregleda jer njihovo nošenje može utjecati na tačnost određivanja novih kontaknih leća. Preporučuje se polutvrde leće skinuti onoliko dana prije pregleda koliko ih godina pacijent nosi, dok je meke kontaktne leće potrebno skinuti puna tri dana prije pregleda.

Osim općeg oftalmološkog pregleda, tokom pregleda za kontakne leće posebno se određuje zakrivljenost rožnice i kvalitet suznog filma te se stavljaju probne kontaktne leće da bi se odabrale optimalne leće za pacijentovu dioptriju i specifične potrebe.

Osim uobičajenog pregleda za kontaktne leće, ordiniramo i specijalne kontaktne leće za keratokonus te kozmetičke kontaktne leće.