Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Opći oftalmološki pregled

U očnoj Klinici Svjetlost u Sarajevu svaki dan obavljamo opće oftalmološke preglede. Osnovni oftalmološki pregled sastoji se od određivanja vidne oštrine s dioptrijom na daljinu i blizinu, mjerenja očnog pritiska, pregleda prednjeg segmenta oka na biomikroskopu (kapci, spojnica, rožnica, prednja očna sobica, zjenica i leća) i širenja zjenica s pregledom stražnjeg segmenta oka – fundusa (staklovina, očni živac, retina i krvne žilice).

Ukoliko je oko zdravo i ima samo dioptriju, pacijentu se mogu ordinirati naočale, bilo za daleko i blizu, ili progresivne naočale.

Ukoliko se tokom pregleda utvrdi neka očna bolest (upala, mrena, suho oko, problem s kapcima, bolest žute pjege, dijabetička retinopatija, glaukom) tada se pacijentu ordinira terapija ili dodatne pretrage te se upućuje subspecijalisti oftalmologu koji je posebno specijaliziran za specifični problem.

Opći oftalmološki pregled u prosjeku traje oko sat vremena, ukoliko nisu potrebne dodatne pretrage. Zbog širenja zjenica, vid nekoliko sati nakon pregleda može biti blago zamućen pa se u tom vremenu ne preporučuje upravljanje vozilima.