Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Pregled za očnu mrenu

Na pregledu za očnu mrenu ili kataraktu se određuje vidna oštrina, mjerenje očnog pritiska, biomikroskopski se pregleda oko te se nakon toga šire zjenice kako bi se dobio detaljan uvid u stanje leće/mrene, vidnog živca, žute pjege i cjelokupne mrežnice.

Od pretraga se najprije radi izračun jačine intraokularne leće koja se ugrađuje u oko uređajem koji se zove IOL Master radi određivanja jačine leće. To je najprecizniji uređaj koji postoji, a izuzetno je bitan jer preciznim određivanjem jačine leće možemo pacijenta riješiti potrebe za nošenjem naočala u nekim situacijama, ovisno o vrsti leće za koju se odlučio. U slučajevima gustih mrena radi se i ultrazvučni A scan koji, također, tačno izračunava jačinu leće.

Zatim se snima topografija rožnice kako bi se tačno odredio astigmatizam i otkrile moguće nepravilnosti rožnice što je pogotovo važno kod ugradnje multifokalnih i toričnih leća. Dijagnostika žute pjege/makule i vidnog živca (OCT žute pjege/makule i vidnog živca) izuzetno je bitna kako bi se prije operacije dijagnosticirale njihove eventualne bolesti. To je bitno pri ugradnji multifokalnih leća, ali je važno i zbog davanja nekih lijekova za bolesti očne pozadine prije i tokom operacije mrene. Ultrazvuk očne jabučice može otkriti neke bolesti koje se ne vide kod izrazito gustih mrena kad očna pozadina nije dostupna analizi kroz proširenu zjenicu. Tako se mogu detektirati odljepljenja mrežnice, krvarenja u oku, tumori oka i sl. OCT nam je potreban u dijagnostici kod bolesti koje zahvataju žutu pjegu, a to uključuje degeneraciju žute pjege, dijabetička oštećenja, praćenje otekline žute pjege kod upalnih stanja ili kod distrofija mrežnice te kod bolesti površine žute pjege (tzv. celofanska makulopatija, macular hole)
Pregled završavamo razgovorom s pacijentom kako bi dobio sve potrebne informacije i uz pomoć ljekara odlučio o vrsti leće koja će se ugraditi u oko.

Prije operacije pacijent bi trebalo da obavi kompletnu krvnu sliku (KKS), mjerenje nivoa šećera u krvi (GUK), sedimentaciju eritrocita (SE) i EKG.