Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Pregled za glaukom

Pregled za glaukom

Cjelokupni glaukomski pregled obuhvaća: 
  1. provjeru vidne oštrine i mjerenje očnog tlaka
  2. određivanje vidnog polja
  3. mjerenje debljine rožnice (pahimetrija)
  4. pregled očnoga ugla (gonioskopija)
  5. pregled i provjera oštećenja očnog živca uz pomoć optičke koherentne tomografije (OCT)
 
Na početku pregleda ljekar uzima detaljne podatke o razlogu pacijentovog dolaska. Osim trenutnih problema, od pacijenta se nastoje uzeti što tačniji podaci o njegovom dosadašnjem zdravstvenom stanju i eventualnim očnim bolestima u obitelji. Potom se provjerava vidna oštrina i obavi pregled na biomikroskopu kojim se utvrđuje trenutno stanje na prednjem i srednjem segmentu oka.
 
Nakon toga se pacijent uputi na pregled vidnog polja kojeg obavljaju za to specijalno educirani zdravstveni radnici. Pretraga je bezbolna, ali zahtijeva visoku koncentraciju, što ovu pretragu može produžiti i do sat vremena, ovisno o saradnji pacijenta.
 
Po obavljenom vidnom polju pacijent se vraća u specijalističku ordinaciju gdje ljekar mjeri očni tlak. Zatim slijedi pretraga koja se zove gonioskopija i kojom se utvrđuje širina očnoga ugla. Izvodi se uz pomoć gonioskopske lupe koja se prislanja na površinu oka i sasvim je bezbolna. Svakako je pacijenta obavezno uputiti u sve korake ovog pregleda radi bolje saradnje.
 
Ukoliko širina očnog ugla to dozvoljava, širi se zjenica ukapavanjem kapljica da bi se što bolje mogao napraviti pregled očnog živca i žute pjege. U tome nam znatno pomaže aparat OCT pomoću kojeg se izvodi optička koherentna tomografija. To je, također, neinvazivna pretraga koja nam pouzdano daje podatke o eventualnim oštećenjima očnoga živca i žute pjege. Ovaj dio pregleda može trajati od 30-60 minuta ovisno o brzini širenja pacijentovih zjenica. Zbog proširenih zjenica koje se skupljaju nakon nekoliko sati, preporuka je da se zbog zamućenog vida i osjetljivosti na svjetlo u tom vremenu ne upravlja vozilima.
 
U završnoj fazi pregleda ljekar objedini sve napravljene nalaze i na osnovu toga određuje terapiju, ukoliko je to potrebno. Terapija je u početku medikamentozna u vidu kapljica koje se kapaju u oči. Ukoliko je potrebno, može se dopuniti laserskim tretmanom, a ukoliko ni to nije dovoljno, pacijent se upućuje na operativni zahvat kojim bi se pokušao sniziti očni tlak do normalnih vrijednosti.