Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Nehirurško liječenje aplikacijom injekcija neuromodulatora (Botox)

Botox ili botulinum toksin je neuromišićni agens koji se  u  oftalmologiji  koristi više od 40 godina, najprije u liječenju strabizma, zatim blefarospazma (nevoljnog grčenja kružnog mišića kapka koje može biti toliko izraženo da pacijenti uopće ne mogu otvoriti oči i gledati). Također se koristi kod skraćivanja kapka i mišića koji pokreću oko izazvano bolešću štitne žlijezde (distiroidna orbitopatija) ili pretjeranog suzenja.

Posljednjih deset godina odobrena je upotreba botoxa u kozmetičke svrhe. Botox se daje u mišić da bi spriječio nastanak onih bora koje nastaju usljed ponavljane akcije tog mišića. Pacijenti osjete efekat nekoliko dana nakon aplikacije, a djelovanje injekcije traje 4-6  mjeseci, što znači da je tretman potrebno ponavljati. Najčešće se daje u predio između obrva, oko vanjskog ugla oka, ispod vanjskog ruba obrve i čelo.

Za ispravljanje statičkih bora koje nastaju usljed starenja koriste se dermalni fileri. U oftalmološkoj praksi najčešće se koristi hijalouronska kiselina s obzirom na to da je slična prirodnim sastojcima kože. Aplicira se najčešće duboko u kružni mišić oka, obično u udubljena područja ispod samog oka. Njihovo djelovanje traje od 6-12 mjeseci. Za duži efekat radi se transfer masnog tkiva. Nakon aplikacije Botoxa ili filera osoba se odmah može vratiti svakodnevnim obavezama.