Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Korekcija poremećaja položaja kapka (ektropij, entropij)

Kod starijih ljudi zbog promjena u strukturi ruba kapka izazvanih promjenama u mišićima koji drže kapak, njihovim tetivama i okolnoj koži ponekad dolazi do izvrtanja ruba kapka. Često ovakva stanja nastaju nakon ozljeda samog oka zbog stvaranja ožiljaka, ili pak nakon moždanih udara ili sličnih stanja u mozgu kada dođe do ozljede živaca koji inerviraju mišiće koji pokreću kapke. Okolni mišići više nisu u mogućnosti držati kapak s trepavicama u ispravnom položaju da priliježe uz očnu jabučicu, nego dolazi do izvrtanja ruba kapka. Rub kapka može se uvrtati prema van (ektropij) pa se oko ne može zatvoriti, suze cure preko ruba i dolazi do sušenja rožnice i prednjeg segmenta oka.

Rub kapka može se izvrtati i prema unutra (entropij) te trepavice stalno grebu po prednjem dijelu oka, stvaraju rane na rožnici, a pacijent s bolovima dolazi u doktorsku ordinaciju. Operativnim zahvatom u lokalnoj anesteziji ojača se rub kapka i namjesti se u odgovarajući položaj ili se formiraju nova hvatišta mišića kako bi se kapku vratio pravi oblik i funkcija. Šavovi se vade na prvoj kontroli sedam dana nakon operacije, a toliko je potrebno i da se povuku podlijevi na području zahvata.
Pacijent ide isti dan kući uz vrlo brz oporavak. Iako je postupak operacije kod djece isti, potrebno ju je napraviti u općoj anesteziji.