Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Suženje suznih kanala

U sasvim male djece, još u dojenačkoj dobi, roditelji često dolaze jer djetetu „suzi oko“. Odmah po rođenju to može biti posljedica infekcije u porođajnom traktu i zahtijeva liječenje lokalnim antibiotikom. Međutim mnogo je češće posljedica neotvaranja kanala koji se nalazi između oka i nosa, radi čega dolazi do nakupljanja viška suza u suznoj vrećici koja se nalazi na početku kanala te do vraćanja viška suza prema oku.

To je vrlo lako provjeriti pritiskom u području kanalića zbog kojeg će doći do naglog izlaska sekreta prema oku. Kod 90% djece kanalić se spontano otvori tokom prve godine života. Kod malog broja djece kanalić se ne otvori tokom prve godine te je onda potrebno otvoriti kanalić tankom sondom u općoj anesteziji. Zahvat traje desetak minuta i izvodi se vrlo tankim sondama prilagođenim dobi djeteta. Poslije takvog zahvata još je neko vrijeme potrebno masiranje i higijena. Zahvat se izvodi n našoj klinici u Zagrebu.

U rijetkim slučajevima u kojima se kanalić nakon sondiranja ne otvori, zahvat se može ponoviti s ugradnjom silikonske cjevčice koja se u oko ostavlja šest mjeseci kako se otvoreni kanalić ne bi spontano ponovo zatvorio.