Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Usluge
Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Prirođena mrena

Zašto nastaje prirođena mrena?

Ponekad se dijete može roditi s mrenom na jednom ili oba oka. Takve prirođene mrene nastaju obično zbog poremećaja u razvoju ili pak nekih infekcija još dok je dijete u majčinoj utrobi. S obzirom na to da zamućena leća priječi ulazak svjetla u oko čak i ako je ostatak oka u cijelosti zdrav, ako se mrena odmah ne ukloni, vid djeteta neće se moći razvijati te će ostati visoko slabovidno i nakon uspješno obavljenje operacije. Stoga je prirođenu mrenu potrebno operisati što ranije, još kod beba.

Kako izgleda operacija prirođene mrene?

Operacije se izvode na očnoj Klinici u Zagrebu. Prilikom operacije  se uz pomoć ultrazvuka ukloni zamućena leća i na njeno se mjesto kroz mali rez stavi umjetna leća. Umjetna leća nalazi se na istom mjestu gdje je bila i prirodna, ne vidi se da je u oku te traje cijeli život. Nakon operacije mrene u dječijoj dobi liječenje je potrebno nastaviti (naočale, okluzija) u svrhu poboljšavanja razvitka vidne oštrine na operisanom oku. Operacija se izvodi u općoj anesteziji, traje do deset minuta po oku. Kako je prirodna leća kod beba mekša nego kod starijih osoba kod kojih se takva operacija uobičajeno izvodi, ultrazvučni dio zahvata je moguće napraviti sa znantno manje energije te je time i manje traumatičan za oko.

Uređaj za operaciju mrene

Zašto očna Klinika Svjetlost?

Kako bismo nakon operacije bili što bliže fiziologiji i funkcioniranju dječijeg oka koje ima akomodaciju (prilagodba gledanja na sve daljine), u očnoj Klinici Svjetlost u Sarajevu i Zagrebu djeci ugrađujemo leće koje su najbliže našem prirodnom vidu. Ugradnjom takvih leća, dijete ima sačuvanu mogućnost prilagodbe oka gledanju na sve daljine (blizu, srednja udaljenost, daljina) i dobar vid. Na raspolaganju je više vrsta takvih leća od kojih izdvajamo najmodernije Synergy leće s proširenim rasponom vida.