Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Novosti

Aktualna događanja i novosti klinike Svjetlost

Transfer znanja iz “Svjetlosti” u KBC Rijeka: obavljena prva transplantacija rožnice

Transfer znanja iz “Svjetlosti” u KBC Rijeka: obavljena prva transplantacija rožnice
Prvu transplantaciju rožnice u povijesti KBC-a Rijeka obavila je prof. Iva Dekaris, medicinska direktorica Klinike Svjetlost.
Rijeka, 21. jula 2017. – U Kliničkom bolničkom centru Rijeka izvedena je prva, historijska transplantacija rožnice zahvaljujući transferu znanja iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost iz Zagreba u riječki KBC. Zahvat je izvela prof. dr. sc. Iva Dekaris, medicinska direktorica Klinike Svjetlost u saradnji s timom riječkih oftalmologa na čelu s doc. dr. sc. Majom Merlak. Ovaj poduhvat rezultat je dugogodišnje saradnje “Svjetlosti” koja je ujedno i Klinika za oftalmologiju riječkog Medicinskog fakulteta s KBC-om Rijeka na polju edukacije i razmjene kliničkih iskustava.

Operacija je prošla odlično, rečeno je na konferenciji za novinare u riječkoj bolnici. Pacijentica je prije zahvata vidjela manje od 5%, a već dan nakon operacije vid je desetorostruko bolji, više od 50%, a tokom sljedećih mjeseci još će dodatno napredovati. Transplantacija rožnice (prednjeg prozirnog dijela oka) najčešća je i najuspješnija transplantacija tkiva u medicini, a izvodi se u slučajevima ozljeda ili bolesti rožnice. Jedna od najčešćih bolesti je keratokonus, slabljenje i pucanje kolagenskih veza rožnice pri čemu se ona „šilji“ poput stošca, čime pacijent gubi vidnu oštrinu. Upravo je to bio slučaj i kod ove pacijentice, rečeno je. Keratokonus najčešće zahvata mlade i radno sposobne osobe. Operacija je obavljena s donorskom rožnicom isporučenom iz zagrebačkog KBC-a Rebro, iz domaće očne banke.

Prva Lions hrvatska očna banka osnovana je 1995. u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh zaslugom prof. Nikice Gabrića i prof. Ive Dekaris. Od tada se u Hrvatskoj provodi savremeni i danas jedino dozvoljiv pristup - transplantacija rožnice s donorskim tkivom čija je kvaliteta testirana u očnoj banci. Do sada se u Hrvatskoj godišnje izvodilo oko 150 transplantacija rožnice i to samo u Zagrebu, u Klinici Svjetlost i državnim kliničkim bolnicama. Klinika Svjetlost u Zagrebu je međunarodno prepoznat transplantacijski centar u koji 40% pacijenata dolazi iz inostranstva, a stručnjaci jedini u Hrvatskoj i među malobrojnima u svijetu izvode i najmodernije metode slojevite transplantacije (DSAEK i UT-DSAEK-a). Očna Klinika Svjetlost kod svih pacijenata primjenjuje individualni pristup u odabiru najpogodnijeg donorskog tkiva i stoga je uspješnost transplantacije 95% kod niskorizičnih pacijenata i čak 70% kod visokorizičnih.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 20 miliona ljudi je slijepo zbog bolesti rožnice koja bi se mogla izliječiti transplantacijom ozlijeđene ili bolesne rožnice s doniranom rožnicom.

Ravnatelj Klinike Svjetlost prof. Nikica Gabrić i medicinska direktorica „Svjetlosti“ prof. Iva Dekaris hrvatski su pioniri transplantacije rožnice s očnim tkivom čija je kvaliteta testirana u očnoj banci. Danas iza sebe imaju po više od hiljadu izvedenih transplantacija, autori su prve hrvatske knjige o očnom bankarstvu te koautori 2 europska udžbenika o očnom bankarstvu i transplantaciji rožnice. Smisao očnog bankarstva jest u tome da se svaka donorska rožnica prije same transplantacije procijeni pod mikroskopom radi potrebnih medicinskih parametara kvalitete, te se valjano testira zdravstveno stanje donora kako bi se isključila mogućnost prijenosa bilo kakve infekcije na primatelja rožnice. Kvaliteta hrvatskog očnog bankarstva i stručnost prepoznati su i u međunarodnim okvirima. Prof. dr. sc. Iva Dekaris obnašala je dužnost predsjednice Europskog udruženja očnih banaka (2010-13.) te je od strane europskih stručnjaka ponovo izabrana na tu funkciju za razdoblje od 2019-2022. godine.

Prof. Iva Dekaris nedavno je u Klinici Svjetlost započela i s transplantacijom matičnih ćelija rožnice pri čemu je moguće vratiti vid i osobama koje su zadobile eksplozivne ili požarne ozljede rožnice te oštećenja izazvana djelovanjem kiseline i lužine. Takvi se zahvati, osim u „Svjetlosti“, izvode u još samo tri europska centra.