Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Novosti

Aktualna događanja i novosti klinike Svjetlost

Skidanje dioptrije najčešće izvođena operacija u medicini

Skidanje dioptrije najčešće izvođena operacija u medicini
U organizaciji HAZU i Svjetlosti održan međunarodni znanstevni simpozij "Novosti u refraktivnoj kirurgiji oka".
Zagreb, 10. juni 2016. – Danas je u palači HAZU-a održan međunarodni naučni simpozij pod nazivom „Novosti u refraktivnoj kirurgiji oka“ u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Specijalne bolnice za oftalmologiju „Svjetlost“. Na simpoziju su sudjelovali vodeći oftalmolozi i eminentni refraktivni stručnjaci iz Hrvatske i inostranstva.

Naučni simpozij otvorio je domaćin, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić. „Imati ovakav međunarodni simpozij na kojem se predstavljaju novosti u oftalmologiji je privilegija, a budući da ga organiziramo po treći put stvaramo i oftalmološku tradiciju u razredu za medicinske znanosti“ rekao je akademik Kusić. 

Među eminentnim inostranim stručnjacima koji su održali predavanja bili su i prof. Ewa Mrukwa-Kominek, članica Upravnog vijeća Europskog udruženja za refraktivnu kirurgiju (ESCRS), doc. Navid Ardjomand iz Univerzitetske bolnice u Grazu koji je predstavio najnoviju metodu laserske korekcije kratkovidnosti te prof. Slobodanka Latinović koja je predstavila novitete u laserskom rješavanju staračke dalekovidnosti.


Od domaćih stručnjaka predavanja o novim tehnologijama u korekciji dioptrije oka održali su oftalmolozi Klinike Svjetlost, najveće oftalmološke klinike u regiji. Direktor Klinike Svjetlost prof. dr. sc. Nikica Gabrić, održao je predavanje o temi „Implantacija multifokalnih leća nakon LASIK-a“, medicinska direktorica prof. Iva Dekaris, koja je ujedno i organizatorica simpozija, govorila je o korekciji staračke dalekovidnosti pomoću multifokalnih leća“, dok je voditelj Odsjeka za mrenu dr. Ante Barišić predstavio torične multifokalne intraokularne leće u korekciji astigmatizma i staračke dalekovidnosti, a voditeljica Odsjeka za refraktivnu hirurgiju dr. Maja Bohač svoje je izlaganje posvetila korekciji visokih refraktivnih grešaka pomoću stražnjih fakičnih ICL leća.

„Refraktivna kirurgija oka (tj. „skidanje dioptrije“) je najčešće izvođena operacija u medicini koja je u posljednja dva desetljeća radi napretka tehnologije doživjela pravu revoluciju. Smatra se da je već oko 40 milijuna ljudi skinulo svoju dioptriju laserskom operacijom. U 18 godina postojanja u Klinici Svjetlost skinuli smo dioptriju s gotovo 60 tisuća očiju. Drago nam je da možemo ugostiti eminentne stručnjake iz područja oftalmologije ovdje u Zagrebu i s njima podijeliti naša iskustva iz prakse“, istaknula je organizatorica simpozija prof. Iva Dekaris.

Kada je riječ o novim metodama i upotrebi najsavremenije raspoložive tehnologije Klinika Svjetlost je predvodnik trendova u ovom dijelu Europe, a o tome svjedoči i „oftalmološki Oscar“, nagrada koju je tim stručnjaka Klinike Svjetlost osvojio na kongresu Videocatarattarefrattiva u Milanu 2015. u jakoj konkurenciji.