Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Novosti

Aktualna događanja i novosti klinike Svjetlost

Prof. dr. sc. Iva Dekaris po drugi put izabrana za predsjednicu EEBA-e

Prof. dr. sc. Iva Dekaris po drugi put izabrana za predsjednicu EEBA-e
Prof.dr.sc. Iva Dekaris, medicinska direktorica Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost, po drugi je put izabrana za predsjednicu Europskog udruženja očnih banaka (EEBA).
 
Prof. dr. sc. Iva Dekaris po drugi je put izabrana za predsjednicu Europskog udruženja očnih banaka (European Eye Bank Association - EEBA), a dužnost će preuzeti u razdoblju od 2019-2022. godine. Do tada će obavljati dužnost potpredsjednice. EEBA je krovna europska udruga koja okuplja sve europske očne banke i određuje doktrinu i najnovije procedure za prikupljanje, provjeru, pohranu i distribuciju donorskog tkiva rožnice. Očne banke koje su članice udruženja imaju prepoznatljiv certifikat za kvalitet iz područja očnog bankarstva. Profesorica Iva Dekaris već više od 15 godina bavi se očnim bankarstvom i transplantacijom rožnice, vodila je i nekoliko naučnih projekata Ministarstva znanosti RH iz područja transplantacije rožnice i očnog bankarstva. Objavila je i nekoliko vrlo značajnih radova o temi imunologije oka i proučavanja mehanizama odbacivanja transplantata rožnice te hirurških tehnika pri ovoj složenoj operaciji, proizašlih iz njezinog naučnog djelovanja u Bostonu i Zagrebu.

Izbor za predsjednicu EEBA-e za razdoblje od 2010-2013. bio je veliko priznanje za nju kao naučnika i hirurga, a ujedno i za Kliniku Svjetlost, budući da je prvi put naučnik iz istočnog dijela Europe postao predsjednikom ove ugledne udruge. Postavši predsjednicom EEBA-e po drugi put postavljen je presedan jer još nijedna osoba nije bila dva puta predsjednik ove udruge, što je veliko priznanje i potvrda da je svoj prvotni mandat kao predsjednica EEBA-e odradila vrlo uspješno i da su noviteti koja je uvela kao predsjednica udruženja značajno unaprijedili rad EEBA-e, stoga su delegati na izbornoj konvenciji  ukazali povjerenje profesorici Dekaris da ponovno preuzme predsjedništvo EEBA-e.