Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Novosti

Aktualna događanja i novosti klinike Svjetlost

Noćna maska liječi dijabetičku retinopatiju

Noćna maska liječi dijabetičku retinopatiju
Najnovije dostignuće u liječenju dijabetičke retinopatije. Noćna maska s LED osvjetljenjem smanjuje glad oka za kisikom tijekom sna.
Noctura400 novi je način za liječenje dijabetičke retinopatije i dostupan je u očnoj Klinici Svjetlost. Radi se o maski koja svijetli ugodnim zelenim led svijetlom po noći i nosi se preko očiju kao obična maska za spavanje. Naučna istraživanja pokazala su da je dijabetička retinopatija rezultat oštećenja očne cirkulacije kod dijabetičara i da retina ne dobiva dovoljno kisika. Kako je potrošnja kisika u očima najveća baš u tami, tada je oko najgladnije za kisikom i najviše pati. Odgovor na patnju je proizvodnja viška faktora VEGF, koji je onda odgovoran za krvarenja i otok žute pjege tj. dijabetičku retinopatiju.

Istraživanja su pokazale da, ukoliko oko tokom noći nije u potpunom mraku, ono ima manje zahtjeve za kisikom i nije toliko gladno, stoga je i sporije napredovanje dijabetičke retinopatije. Ova noćna maska Noctura400 prošla je sva ispitivanja o neštetnosti i učinkovitosti i dobila odobrenje za upotrebu u EU tj. CE oznaku. Ona se može, ili upotrebljavati sama, ili kombinirati s anti-VEGF injekcijama i laserom u liječenju dijabetičke retinopatije. Osim same jednostavne i ugodne primjene i cijena liječenja je manja nego cijena intraokularnih injekcija. Klinika Svjetlost među prvima u Europi omogućuje nabavku ove maske i već je koriste naši pacijenti.