Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Novosti

Aktualna događanja i novosti klinike Svjetlost

Nikica Gabrić u emisiji Briefing Jutarnjeg lista

Nikica Gabrić u emisiji Briefing Jutarnjeg lista
‘Mislim da je ovaj virus pobjegao iz laboratorija, a nacije će ubuduće voditi biološke ratove‘
Nikica Gabrić u emisiji Briefing Jutarnjeg lista govorio je o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu
 
„Epidemiološke mjere u Hrvatskoj su nevjerodostojne i prilagođene političkim pritiscima“, tvrdi u emisiji Briefing ravnatelj i vlasnik Klinike Svjetlost prof. dr. sc. Nikica Gabrić. Naglašava kako Vlada politički koketira s crkvom pa su mise izuzete od mjera, a također se ne usudi ljude zamoliti da 18. studenoga ne idu u Vukovar.  
„Vlada se boji zamjeriti javnosti, ispasti nedemokratska. Nema dovoljnu većinu i političku snagu da izdrži političke pritiske svojih protivnika. Hrvatska ima oko 1100 respiratora. Oni se mogu brzo napuniti i zato iste mjere moraju biti za sve, pa i za crkvu i za Vukovar. Niti jedan događaj ne može biti izuzet. Uz puno poštovanje prema svima“, kaže Gabrić koji smatra da je hrvatski zdravstveni sustav vrlo solidan te da u cijelom bivšem socijalističkom bloku bolje zdravstvo od nas danas  imaju samo Slovenija i nekadašnja Istočna Njemačka.

'Osobno bih se cijepio'

 „Ne znamo koliko dugo je cjepivo učinkovito, odnosno koliko će trajati imunitet. Pokazalo se da 90 posto ljudi koji prime cjepivo ne mogu oboljeti od covida-19, ali se ne zna koliko dugo traje imunitet. Trump je ozdravio za dva dana. Moguće je da laboratoriji imaju neke supstance koje ispituju i kojima se postiže brzo izlječenje“, govori Gabrić i dodaje da bi se on osobno   cijepio protiv korone jer vjeruje  u znanost.
„Mislim da je ovaj virus pobjegao iz laboratorija. Iz čijeg, o tome možemo nagađati. Prije mjesec dana je objavljeno predviđanje da će Kina s današnje 1,4 milijarde stanovnika, 2100. godine pasti na 780 milijuna, a Hrvatska 1,6 milijuna. Nisu isključivo demografski razlozi smanjenja broja stanovnika. Duboko vjerujem da se ratovi više neće voditi mitraljezima, nego da će se voditi biološki ratovi između nacija i da nam slijede puno smrtonosnije epidemije. Sigurno da Americi ne odgovara  jaka Europa. I zato je Velika Britanija izašla iz Europske Unije. Ni Rusiji i Kini ne odgovara jaka EU. U svjetskoj politici danas imamo SAD, EU, Kinu, Rusiju i Izrael kao dominantne faktore. Čini mi se da se stvaraju nove grupacije i blokovi. Kada govorimo o 5G mreži, nije svejedno hoćemo li uzeti kineski ili američki sustav koji će onda pratiti naše aktivnosti i navike. Mi u Hrvatskoj moramo biti dobri s Europom i Amerikom koje su nam bliske po kulturi i naslijeđu, ali i Kinom. Ipak se trebamo više vezati uz zapadne zemlje nego uz Kini i Rusiju“, kaže Gabrić.
Prema njegovim riječima stranci u Hrvatskoj upravljaju  bankama, telekomima, zagrebačkim aerodromom… Trebali smo, naglašava,  prije 25 godina investirati u studente i slati ih, stotinjak godišnje,  u svijet na vrhunska sveučilišta uz uvjet da se moraju vratiti u Hrvatsku. Gabrić smatra da liječnici iz Hrvatske odlaze dobrim dijelom zato što su im plaće opterećene punom većim porezima nego u većini drugih zemalja. Imao je, kaže, nemoralnih ponuda za prodaju Klinike Svjetlost, no nije pristao. Danas zapošljava više od 200 ljudi. Prihod im je na razini prošle godine.

'Rad je stvorio čovjeka'

„Ne znam ništa drugo raditi  osim ovoga. Veliki novac pokvari ljude. Imam djecu i ona moraju naučiti raditi. Rad je stvorio čovjeka. Ruke su zaslužne što nam se mozak razvija“  kaže Gabrić i otkriva kako godišnje osobno napravi 2000 operacija. Govori kako je medicina  postala ženska struka jer studij upisuje 70 posto djevojaka i 30 posto mladića. Razlog je što obrazovanje dugo traje i karijeru liječnici započinju s 35 godina.
„Hrvatima je medicina sve manje zanimljiva. Ali zato djeca iz Srbije, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije grizu kao gladni. Tražim odlikaše kojima roditelji ne mogu platiti specijalizacije i dobivam najbolje koje obrazujem u svom sustavu“, otkriva Gabrić