Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Novosti

Aktualna događanja i novosti klinike Svjetlost

Kada doktor postane pacijent

Kada doktor postane pacijent
Kako sam tri puta završio na operacijskom stolu
Kao mnoge moje kolege oftalmolozi, osobno izvodim operacije- uključujući LASIK I ugradnju intraokularnih leća- na mnogim poznatim osobama. Međutim, najveće zadovoljstvo za mene nisu medijski eksponirane osobe, to su moje kolege liječnici. Mogućnost dijeljenja nevjerojatnih, inovativnih  tehnologija s “jednim od mojih”  sjajan je osjećaj.
Radio sam kao oftalmolog preko 35 godina I “bio sam pacijent” tri puta do sada. 

Prvi puta kada sam imao 46 godina. Podvrgnuo sam se LASIKU zbog astigmatizma - bila je to jednostavna odluka koju sam donio par minuta nakon  što sam u Kölnu u Njemačkoj vidio novi uređaj WaveLight kojim je upravljao refraktivni kirurg Matthias Maus.

Druga operacija dogodila se oko Božića 2017. Imao sam 56 godina kada se - jer bolujem od dijabetesa - vid u desnom oku počeo pogoršavati uslijed rane katarakte. Budući da mi je vid bio tako loš (oko 20/100), moja druga odluka o operaciji bila je jednostavna kao i prva.

Razmotrio sam nekoliko različitih IOL-ovih proizvođača, a zbog operativnih uspjeha s TECNIS Symfony-om, odlučio sam se za njih. Napravili smo klasični post-LASIK izračun i prilagodbu za blagi kratkovidni pomak kako bismo olakšali čitanje. Bio sam zadivljen rezultatima i vratio se na posao manje od 24 sata kasnije. Lijevo oko mi je i dalje bilo u redu, s nekorigiranom oštrinom vida 20/25.

Kada razgovaram s pacijentima o operativnim zahvatima, koristim vlastiti primjer kako bih prenio svoju vjeru u tehnologiju.
Po mom mišljenu većina liječnika u razgovoru s pacijentima objašnjava blještavilo i rasipanje svjetla koristeći znanstveni model, a ne osobno iskustvo.
Mogu vam reći: disfotopski fenomeni nisu ni približno tako jaki kao što ih često prikazujemo u svojim prezentacijama. Na semaforu crveno svjetlo čini veće, blještave krugove; kod žutog svjetla su manje izraženi; kod zelenog svjetla skoro da i ne postoje.
Smatram da je moje osobno podvrgavanje refraktivnom zahvatu vrhunski test povjerenja u tehnologiju koju koristim na svojim pacijentima.

Nakon druge operacije, vrijeme je prolazilo, a ja sam bio 20/sretan pacijent. Tada, 2019. godine, prezentirane su nam nove leće: TECNIS Synergy. U prvi mah sam bio skeptičan, a nakon ugradnje 50 IOL leća utvrdio sam veliku uspješnost na pacijentima bez dioptrije na daleko, s čitalačkom dioptrijom (plano-presbyopia) – grupom pacijenata koje smo ponekad izbjegavali jer su komplikacije poslije zahvata bile česte. Sad, nakon osam mjeseci ugradnje više od 900 Synergy IOL leća, 20% ih je uspješno ugrađeno pacijentima bez dioptrije na daleko, s čitalačkom dioptrijom (plano-presbyopia).

Na lijevom oku imao sam nekorigirani vid 20/30, a kratkovidnost je na drugom oku označavala je J1-2 mogućnost čitanja. Imao sam dobar vid, bez problema čitao i izvodio svakodnevne obveze i aktivnosti. Bilo kako bilo, stalno me je pratila misao o operaciji. 
Potrajalo je šest mjeseci dok nisam našao vremena I na kraju dogodila se COVID-19 pandemija koja je ostavila prazninu u rasporedu i odlučeno je. Warren Hill je konzultiran da smo sigurni da je sve u najboljem redu s izračunima za treću operaciju. Srcem sam znao da donosim ispravnu odluku, uključiti više kolega u izračune pomoglo mi je da sam siguran da je odluka koju donosim racionalna. Oduvijek sam vođen emocijama, brzo reagiram I sklon sam rizicima, ali ne želim biti nesmotren s vidom. Na kraju to je jedinstvena operacija. 

Imam pravilo da nikad ne nudim operacije i ne operiram pacijente ako isti zahvat ne bih napravio članovima svoje obitelji. Sad nakon što imam iskustvo LASIK i ugradnje intraokularnih leća, mogu nadopuniti svoju mantru u „Izvodim kirurške zahvate koje sam i sam imao”, Smatram, osjećam, da je to ultimativni dokaz vjere u tehnologiju koju nudim svojim pacijentima. Možete li i Vi reći da su usluge koje nudite upravo one na koje biste sami pristali? 

Originalni članak možete pročitati na:https://theophthalmologist.com/subspecialties/when-a-doctor-becomes-a-patient i posjeduje ga The Ophthalmologist.