Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Zašto plačemo dok režemo luk?

Zašto plačemo dok režemo luk?
Ukoliko koristite ovu namirnicu u Vašem domaćinstvu sigurno ste primijetili da svaki luk ne djeluje isto na Vaše oči. Postavlja se pitanje zbog čega je to tako.
U većini domaćinstava neizostavna namirnica prilikom pravljenje jela je luk. O važnosti upotrebe ove namirnice u ishrani dovoljno je spomenuti njegov uticaj na kardiovaskularno zdravlje, jačanje imuniteta – štiti od baktrijskih infekcija, sprečavanje rasta tumorskih stanica, te jačanje kostiju.
Sada da se vratimo na razlog zbog kojeg plačemo dok režemo luk. Naime, kada se bilo koje povrće ošteti ono ima svoj odbrambeni mehanizam, koji se ispoljava kroz ispuštanje hemikalija gorkog okusa zvanog polifenol.  Kod luka odbrambeni mehanizam proizvodi još jednu  iritirajuću hemikaliju zvanu propantijski S-oksid,  koja nastaje pod djelovanjem enzima  koje  oslobađamo iz luka rezanjem.  Ova hlapljiva hemikalija je poznata kao suzni faktor. Njegova hlapljivost znači da brzo nakog što se oslobodi ispari i pronađe put do naših očiju. Kada dođe do površine našeg oka tamo se otapa u suznom filmu, te nastaje sulfenska kiselina. To iritira našu suznu žlijezdu, koja refleksno proizvodi suze-što je očni odbrambeni mehanizam da „istjera“ napadače-iritanse iz našeg oka. Sličan mehanizam je i kada su upitanju iritansi kao što su dim, prašina...
Količina sulfenske kiseline koja pri ovom hemijskom procesu nastaje je veoma mala, tako da je njen učinak samo iritirajući, a ne i štetan.
Ukoliko koristite ovu namirnicu u Vašem domaćinstvu sigurno ste primijetili da svaki luk ne djeluje isto na Vaše oči. Postavlja se pitanje zbog čega je to tako.
Jedno jednostavno objašnjenje je da je povezano s količinom sumpora koju je luk apsorbirao iz zemlje, što može ovisiti o tlu i uvjetima uzgoja. Viša razina sumpora u tlu znači da je automatski viša količina sumpora i u samom luku, što svakako  ima veći uticaj na oči.
Zasigurno da slađi luk obično ima manje spojeva, koji sadrže sumpor koji na kraju proizvode propantijski s-oksid. Ali također je moguće da niti jedan  luk iz iste vrećice neće imati isti učinak, pa je rezanje u povrće možda jedini način da saznate hoće li Vas natjerati da plačete. U svakom slučaju bolje luk, nego neko ili nešto drugo.
 
Za kraj par savjeta kako spriječiti plakanje prilikom rezanja luka:
  1. Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati, jer se manje oštećuju čestice luka, zbog čega je i utjecaj enzima koji stvara sumporne elemente koji nadražuju oči slabiji.
 
  1. Ćelije luka prilikom rezanja reagiraju sporije kada je luk hladan. Stavite ga 30 minuta prije rezanja u frižider ili na 15 minuta u zamrzivač.
 
  1.  U usta stavite šećer, hljeb ili žvakaću gumu jer dok žvačemo više dišemo kroz usta, gutajući sumporne kapljice prije nego li dođu do očiju.
 
  1.  Nakon  svakog poteza, nož stavite pod hladnu vodu. Voda će pomoći apsorbirati čestice sumpora.
 
  1.  Držite šibicu usnama tako da je glava izrađena od crvenog fosfora vani ne bi li upijala spornu supstancu.

Dr. Mirnesa Odobašić

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter