Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Vaše oči trebaju zaštitu i zimi

Vaše oči trebaju zaštitu i zimi
Zaštita očiju tokom zimskih dana neophodna je koliko i zaštita organizma od gripe i kože od jako niskih temperatura. 
Kada niske temperature i snijeg zakucaju na vrata moramo učiniti što više da bi zaštitili organizam od prestojeće sezone gripe i prehlade. Iznenadit ćete se da i vaše oči trebaju zaštitu!

Faktori koji utječu na vaše oči

Suh zrak

Niske temperature uzrokuju nižu vlažnost zraka tokom hladnijih zimskih dana, jer hladan zrak ne može da zadržava velike količine vodene pare kao topli zrak. Uz to hladan vjetar dodatno dovodi do isušenja kože i očiju, dva organa koji su većim procentom građeni od vode. Površina oka i suzni film koji je gotovo u potpunosti voda ubrzano isparavaju i gube količinu vode u svom sadržaju. Oči postaju suhe što se može primijetiti kao iritacija, osjećaj stranog tijela u oku ili teški kapci.    
 

UV zračenje

Na ljetovanje ne idemo bez sunčanih naočala jer smo svjesni opasnosti koje nosi direktno UV zračenje.  UV zračenje reflektira se o snijeg i bijelu podlogu te može i tim putem uzrokovati opekotine na koži, ali i predstavlja opasnost za oko.  

Grijanje

Grijanje zraka koji zimi ima nižu vlažnost dodatno će isušiti zrak. Topao i suh zrak dovest će do još većih problema i isušivanja oka i kože. Zrak u zatvorenom prostoru je još više problematičan jer sadži više bakterija, ćelija kože nego onaj vani, te je rizik od iritacije oka još veći.

Zaštite oči jednostavnim navikama

Da biste zadržali dobar vid i ugodu tokom cijele sezone skijanja možete učiniti sljedeće:
  • Vlaženje oka umjetnim suzama. Možete ih dobiti u slobodnoj prodaji u svakoj apoteci. Kapaju se više puta na dan, o pravom izboru za svaku individuu porazgovarajte sa svojim oftalmologom.
  • Kućne biljke ili ovlaživač zraka mogu u velikome pomoći kod povećanja vlažnosti u zatvorenim prostorijama.
  • Nosite sunčane naočale zimi i zaštitite se od UV zračenja.
  • Pokušajte smanjiti broj sati nošenja kontaktnih leća, ukoliko ih nosite, jer one dodatno isušuju oko. Ili razmislite o laserskom uklanjanju dioptrije da bi nesmetano mogli uživati u zimskim danima.
Uz sve to mislite i na svoju kožu kojoj u zimskim danima također treba posebna zaštita. Ne dopustite da zbog osjećaja nelagode u očima propustite sve zimske radosti!

Primarijus, dr. sc. Melisa Ahmedbegović Pjano

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter