Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Testirajte svoje znanje o keratokonusu!

Testirajte svoje znanje o keratokonusu!
Keratokonus predstavlja hronični, obostrani, neupalni poremećaj koji se karakteriše progresivnim ustrmljenjem (izbočenjem prema naprijed), stanjivanjem i ožiljavanjem rožnice.
Šta je keratokonus?

Keratokonus predstavlja hronični, obostrani, neupalni poremećaj koji se karakteriše progresivnim ustrmljenjem (izbočenjem prema naprijed), stanjivanjem i ožiljavanjem rožnice.

Da li se keratokonus smatra rijetkim oboljenjem rožnice?

Ne! Nedavne studije su pokazale incidencu od 13.3 slučajeva na 100.000 ljudi i procijenile prevalencu u generalnoj populaciji od 256 slučajeva na 100.000. Ove vrijednosti su 5 do 10 puta više u odnosu na prethodno prijavljivane vrijednosti u populacijskim studijama, što izdvaja keratokonus iz grupe rijetkih bolesti.

Kada obično nastaju prvi simptomi?

Prvi simptomi se obično javljaju u kasnim tinejdžerskim danima ili ranim dvadesetim godinama (mada se mogu javiti ranije ili kasnije)

Koji su to prvi simptomi?

Najraniji znaci i simptomi keratokonusa su obično mutniji vid, često mijenjanje dioptrije, značajnija cilindrična dioptrija i njena brza promjena, često trljanje očiju, lošiji noćni vid.

Koji je uzrok keratokonusa?

Iako se tačan uzrok još uvijek ne zna, smatra se da u njegovom nastajanju značajnu ulogu igraju kao što su: genetski faktori, često i pretjerano trljanje očiju, alergije, oksidativni stres, pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama sunca, historijom slabo fitanih kontaktnih leća te hroničnom iritacijom očiju, kao i hormonske promjene u pubertetu i trudnoći.

Kako se tačno dijagnosticira?

Najbolje je napraviti puni oftalmološki pregled u zdravstvenoj ustanovi koja posjeduje instrumente i aparate koji daju detaljnju sliku topografije Vaše rožnice (što možete naći u našoj klinici).

Da li postoji mogućnost izlječenja keratokonusa?

U ovom trenutku ne postoji mogućnost izlječenja rožnične bolesti koja se zove keratokonus. Međutim, postoje procedure rehabilitacije vida i vrlo značajno usporenja ili zaustavljanja dalje progresije vida (corneal crosslinking), o čemu detaljnije možete pročitati u našim ranije objavljenim blogovima.
 
Dr Nina Žiga, specijalista oftalmologije

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter