Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Riješite problem magljenja naočala

Riješite problem magljenja naočala
Nošenje maski u ovo izazovno vrijeme u svrhu zaštite od Covid-19 virusa sa sobom je donijelo određene probleme i nelagode. To najbolje znaju osobe sa izuzetno osjetljivom kožom, ali i oni koji nose naočale. 
Nošenje maski u ovo izazovno vrijeme u svrhu zaštite od Covid-19 virusa sa sobom je donijelo određene probleme i nelagode. To najbolje znaju osobe sa izuzetno osjetljivom kožom, ali i oni koji nose naočale. Ukoliko imate problema sa kožom, obratite se stručnom osoblju u Svjetlost Beauty Sarajevo. Sigurni smo da imaju neke korisne savjete i rješenja za vas. Jedni ste od onih sa naočalama?! Onda nastavite čitati dalje jer ćemo navesti neke od načina na koje možete smanjiti magljenje stakala na naočalama.
Toplo isparavanje u dahu izlazi s gornje strane maske koja ne prijanja potpuno uz lice i neizbježno zamagljuje naočale. Uspješnost trikova ovisi o obliku zaštitne maske i lica, temperaturi zraka, udaljenosti naočala od lica i drugih faktora.
Osnovni problem kod zamagljivanja naočala je nedostatak ili smanjenje cirkulacije zraka. Stoga odaberite naočale koje imaju prostora za prolazak zraka između lica i naočala. Ukoliko vaše naočale imaju stopice, pritiskom ih približite te ćete na taj način udaljiti naočale od lica.
            Postoje stakla koja onemogućavaju magljenje u potpunosti. Ovim načinom bi riješili problem magljenja, najlakši je ali finansijski zahtijevan. Cijene ovakvih stakala ovisi od optike do optike, ali smatram da je ovo riješenje dugoročno najskuplje.
            Na tržištu postoje i posebni preparati koji sprječavaju magljenje. Kada naneste sprej za spječavanje maglenja na stakla, jedan period stakla neće magliti.
Protiv maglenja vam mogu pomoći baby šamponi, pjena za brijanje ili mala količina čvrstog sapuna. Nanesite po 2 kapljice baby šampona, razmažite pjenu ili čvrsti sapun na stakla, ostavite 15tak minuta, potom očistite krpicom. Stvorit će se zaštitni sloj koji isto tako sprječava magljenje određeni period. Međutim, ovim možete oštetiti pojedine premaze na vašim staklima naočala. Stoga, oprez.
Smanjiti magljenje možete i ukoliko prilikom stavljanja maske na lice presavijete gornji rub prema unutra. Smanjit će se otvor koji omogućava protok toplog vlažnog zraka do vaših naočala. Svaka opcija kojim ćete postići bolje prijanjanje maske uz lice i nos će biti efikasan. Možete odabrati masku koja ima na jednom rubu žicu koju oblikujete uz nos ili ukoliko vaša maska nema tu opciju iskoristite flaster kojim zalijepite gornji rub maske uz nos i obraze. Zdravstveni radnici koriste trake koje ne oštećuju kožu umjesto flastera.
Najučinkovitiji način da se riješite problema magljenja naočala je da se riješite dioptrije jednom od laserskih metoda korekcije vida. Dođite nam, možemo vam pomoći. Vjerujte nam, nakon laserske korekcije u našoj ustanovi jedino vam mogu magliti sunčane naočala. Onda iskoristite jedan od trikova navedenih gore.
Vidimo se u ordinaciji. Do tada poštujte mjere Kriznih štabova, čuvajte svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko vas.
 
Dr. Vernesa Sofić-Drino

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter