Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Rehabilitacija vidne oštrine kod keratokonusa

Rehabilitacija vidne oštrine kod keratokonusa
Znakovi i simptomi keratokonusa mogu se mijenjati kako bolest napreduje. Oni uključuju: zamagljen ili iskrivljen vid, povećanu osjetljivost na jako svjetlo i odsjaj, probleme s noćnim vidom, pogoršanje ili zamućenje vida i promjene dioptrije 
REHABILITACIJA VIDNE OŠTRINE KOD KERATOKONUSA
 
Prije nego što počnemo o načinima rehabilitacije vidne oštrine kod keratokonusa, što je tema današnjeg članka, objasnit ćemo Vam ukratko šta je to zapravo keratokonus. Keratokonus (Grčki: kerato-rog, rožnica; conos-konus, stožac) je zapravo degenerativno oboljenje oka kod kojeg se u rožnici događaju strukturne promjene, koje uzrokuju stanjenje rožnice i postupnu promjenu njene zakrivljenosti u konusan oblik.  Iako postoje mnoga istraživanja još uvijek nije poznat tačan uzrok nastanka ove bolesti, smatra se da je keratokonus multifaktorijalnog porijekla: genetskog, ćelijskog, ekološkog (vanjski faktori). Keratokonus je oboljenje oka koje najčešće zahvata mlađu populaciju, sa tendencom ka muškom spolu.
 
Znakovi i simptomi keratokonusa mogu se mijenjati kako bolest napreduje. Oni uključuju: zamagljen ili iskrivljen vid, povećanu osjetljivost na jako svjetlo i odsjaj, probleme s noćnim vidom, pogoršanje ili zamućenje vida i promjene dioptrije – posebno astigmatizma (cilindrične komponente dioptrije).
Keratokonus je bolest koja ima 4 stadija. U zavisnosti od stadija problemi sa vidom se mogu korigovati na različite načine. U ranijim stadijima ove bolesti često su dovoljne samo naočale ili meke kontaktne dioptrijske leće. Ako dođe do progresije vid najbolje ispravljaju tvrde gaspropusne leće (RGP leće) za keratokonus, dok uznapredovalih skleralne leće, te hibridne kontaktne leće za keratokonus. U četvrtom stadiju ove bolesti dolazi do stvaranja ožiljnih promjena i tada se postavlja indikacija za operativni zahvat transplantacije rožnice.
Posebna vrsta RGP leća s kojom oboljeli od keratokonusa ostvaruju zadovoljavajući vid je ROSE  K leća. Da bi pacijent bio zadovoljan sa ROSE K lećom potrebno je odobrati idealnu leću-fitanje leće, koja je za svakog pacijenta različita zbog nepravilnog oblika rožnice, koji je različit od slučaja do slučaja. Idealna kontaktna leća trebalo bi da slijediti oblik rožnice i da bude dovoljno odignuta na rubu kako bi lagano klizila po površini rožnice.
Tvrde gaspropusne ROSE K leće su lakše, udobnije, imaju manju mogućnost neželjenog rasipanja svjetlosti te daju bolju vidnu oštrinu. Smatra se da dobro propisane Rose K leće mogu usporiti napredovanje keratokonusa i dati najbolji kvalitet vida u datim okolnostima.
Skleralne leće su izbor leća za Vas ukolikoVam leće koje do tada se koristili ne pružaju više zadovoljovajući vid, izazivaju Vam suhoću, upale rožnica. Ove leće karakteriše to što premošćuju rožnicu, oslanjajući se na bjeloočnicu. Između skleralne leće i rožnice se nalazi depozit suza. Baš ovakav dizajn kontaktnih leća ima sposobnost da smanji negativan uticaj leće na rožnicu, što je glavna prednost. To što skleralne leće ne dodiruju rožnicu ih čini udobnijim za korištenje.
Skleralne leće je dopušteno koristiti bez štete za zdravlje rožnice duže vremena, i do nekoliko dana, iako to ne preporučujemo. Ovo je moguće zbog elastičnost materijala iz kojeg je izgrađena skleralna leća – polimakon, koji ne oštećuju niti nadražuju bjeloočnicu i rožnicu.
Jedan od ključnih nedostataka skleralnih leća je trošak, koji je nekoliko puta veći od cijene drugih leća.
Kao i  kod ROSE K leća i za ove leće je potrebno posebno određivanje, fitanje, jer svakom pacijentu zbog nepravilnosti površine rožnice neće odgovarati bilo koja leća.
Neovisno o kojem tipu korekcije se odluči pacijent sa keratokonusom veoma bitna je i prevencija progresije keratokonusa, koja se postiže redovnom kontrolisanjem parametara rožnice, te na osnovu istih se donosi zaključak o neophodnosti kroslinkinga, koji je postupak učvršćenja oslabljene rožnice kod keratokonusa uz pomoć riboflavina i kontroliranog ultraljubičastog zračenja, gdje dolazi do kovalentnog povezivanja kolagenih vlakana rožnice.
Ukoliko ste zainteresovani za ROSE K leće ili skleralne leće ili želite da pratiti stanje i progresiju Vašeg keratokonusa zakažite svoj termin u „Specijalnoj bolnici Svjetlost Sarajevo“.


dr. sc. Senad Grišević, specijalista oftalmolog

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter