Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Kako zaštiti dječije oči od sunčevog zračenja?

Kako zaštiti dječije oči od sunčevog zračenja?
U toku je sezona skijanja na planinama, sankanja i pravljenja snješka bijelića.
U savršenim zimskim uslovima, vedro nebo uzrokuje sunčeve zrake da se reflektuje od snijeg, povećavajući potencijal ultravioletnog (UV) zračenja. Dodatno, na višim nadmorskim visinama je i viši nivo zračenja, po procjenama Svjetske zdravstvene organicacije (SZO), na svakih 1000 m.n.v. i do 8%!

Iako odrasli većinom nose sunčane naočale, često se zaboravlja šta sa onim najmlađim?

Dosta roditelja smatra da će nošenje sunčanih naočala „pokvariti dječije oči“, ili da se trebaju „navikavati na sunčane zrake“! KRIVO! Naime, djeca zbog generalno širih zjenica, te prozirnijih prirodnih leća koje se nalaze u unutrašnjosti oka apsorbiraju više sunčevih zraka, samim tim i štetnog UV zračenja. SZO procjenjuje da se do 18. godine apsorbira i do 80% ukupne doze zračenja cijelog života!
Prednji prozirni dio našeg oka (rožnica) nas štiti od UVB zračenja, no zbog veće doze može doći do oštećenja iste. Šta više, zbog prekomjerne refleksije može doći i do upale rožnice (fotokeratitis). Naše prirodne leće nas štite od UVA i UVB zračenja, ali velike doze zračenja mogu dovesti do ranijeg formiranja zamućenja leće (katarakte/mrene), a u toku su studije koje pokazuju i da dovode do ranijeg ili izraženijeg razvoja promjena na očnom dnu (koje inače nastaju u kasnijoj životnoj dobi) – makularne degeneracije.

Šta učiniti da zaštitite oči svoje djece?

  • Sunčane naočale treba koristiti od najranije dobi – postoje modeli za malu djecu sa trakicama za glavu. One ne trebaju biti preskupe, generalno treba tražiti oznaku UV 400 jer takve blokiraju većinu UVA i UVB zračenja. Ukoliko dijete već nosi dioptrijske naočale, u njihova stakla se može ugraditi UV zaštita.
  • Stakla sa polarizacijom dodatno pružaju zaštitu od plavog svjetla i zablještenja koje je posebno izraženo na snježnim površinama.
  • Male bebe koje ne mogu još uvijek nositi naočale neka borave u hladovini.
  • Izbjegavati periode najveće zračenja – od 10 do 14h (UV zračenje postoji i za vrijeme oblačnih dana).

Ovo ne znači da djeca ne trebaju da budu vani na suncu! Ono je važno za kompletan psihomotorni razvoj, samo ih treba adekvatno zaštiti.
A sada, stavite im kapicu, sunčane naočale i zajedno napravite velikog snješka bijelića J  (mogu jedne naočale i za njega)
 
Dr Nina Žiga
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter