Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Kako stres utiče na oči?

Kako stres utiče na oči?
Kako riješiti probleme sa očima usljed stresa?
                                                 KAKO STRES UTIČE NA OČI?
 
 
 
 
Život u 21. vijeku je užurban i stresan te u tom smislu najmanje mislimo na svoje zdravlje trčeći za  porodicom, karijerom... O uticaju stresa na organizam svakodnevno možemo pročitati u različitim časopisima, na različitim portalima, sredstvima javnog informisanja.  Cilj ovog članka će da prikaže kakav uticaj stres može imati na naše oči.
 
 
 
 
Zašto dolazi do problema sa vidom usljed stresa? Kada smo pod stresom tijelo se dovodi u stanje u kojem se organizam “bori ili bježi”. Proizvode se hormoni poput adrenalina, što ubrzaje otkucaje srca, a mozak usmjerava više krvi na bitne funkcije unutarnjih organa, a  manje krvi do Vaših ektremiteta. Razlog zbog kojeg tijelo poduzima ove radnje je da Vas zaštiti. Kada ste u „bori se ili bježi“ načinu rada, Vaše oči mogu patiti, jer mozak šalje impulse koji uzrokuju širenje zjenica što dovodi do toga da više svjetlosti „ulazi“ u oči kako biste bolje vidjeli moguće prijetnje. 
 
 
Međutim, ukoliko ste dugo pod stresom, konstantno široke zjenice čini oči osjetljivim na svjetlost i može uzrokovati ozbiljno naprezanje očiju. Osim toga, kada ste jako napeti, mišići u očima i oko njih mogu se zgrčiti, uzrokujući titranje očnih kapaka.
 
 
Pod uticajem stresa možete iskusiti slijedeće očne probleme:
 
1. Zamagljen vid
 
2. Naprezanje očiju
 
3. Titranje očnih kapaka
 
4. Suhoća ili pojačano suzenje očiju
 
5. Pojačana osjetljivost na svjetlost
 
6. Plutanje čestica u oku
 
 
Kako riješiti probleme sa očima usljed stresa?
 
Lako za reći, teže za učiniti, ali pokušajte se riješiti stresa. Vježbe disanja, meditacija, fizička aktivnost, čajevi za smirenje i slično Vam mogu pomoći. Konkretno što se tiče Vaših očiju uvijek možete koristiti umjetne suze bez konzervansa, koje su odlična, a neutralna njega za Vaše oči.
 
Posljedice stresa na očima su kratkotrajne i privremene. Međutim, ukoliko imate problem sa očima koji traje duže vrijeme, bez obzira šta se dešava u Vašem životu, zakažite Vaš termin u PZU „Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost Sarajevo“.
 
 

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter