Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Kako šminkanje utiče na vaše oči?

Kako šminkanje utiče na vaše oči?
Ako se volite šminkati, a ipak želite sačuvati Vaše oči, evo nekoliko savjeta
Zašto se žene šminkaju glavno je pitanje svih pripadnika muškog spola. Razloga je mnogo, od kojih su prekrivanje podočnjaka, bubuljica, ožiljaka ili jednostavno isticanje pojedinih dijelova lica.  Šminkanje je dio svakodnevne prakse većine žena, a podatak da su prvi arheološki nalazi šminke pronađeni u Starom Egiptu govori o tome koliko su žene bile zaluđene šminkom.  Međutim, pravo pitanje je da li je šminka dobra za Vaše oči?
 
Ako imate osjetljivu kožu i oči onda trebate znati da postoje ograničenja kozmetičkih proizvoda koje možete koristiti. Da biste znali koji tačno proizvod Vam ne odgovara pokušajte se nekoliko dana odvojiti od različitih proizvoda koje svakodnevno nanosite i vodite bilješke kakvo je stanje Vaših očiju da biste precizno utvrdili što Vas muči i kako šminka utiče na Vaše oči.
 
Ako ste osoba sa osjetljivim očima izbjegavajte maskare koje u sebi sadže vlakna. Naime vlakna mogu ući u Vaše oči i izazvati iritaciju. Odgovarajuća zamjena bi bila maskara za produžavanje trepavica bez vlakana ili maskara za volumen.
Šminku trebate čuvati od kontaminacije patogenima, najčešće bakterijama. Nakon upotrebe potrebno ju je odlagati na čisto mjesto i dobro zatvoriti,  u protivnom mogli biste dobiti konjunktivitis, što predstavlja najčešću površinsku upalu oka, a čije liječenje može potrajati.
Kod upotrebe neodgovarajućih sjena za oči i pudera može se doći do razvoja kontaktnog dermatitisa. U tom slučaju najbolje je Vašu šminku u potpunosti zamjeniti sa proizvodima baziranim na prirodnim supstancama.
Tuš za oči, sjene i puder  mogu začepiti Meibomove žlijezde (lojne žlijezde), koje se nalaze na kapcima. Blokiranje ovih žlijezda može uzrokovati suhoću i iritaciju očiju, te pojavu ječmenca.
Osim začepljenja Meibomovih žlijezda šminka može zatvoriti i otvore suznih kanalića, koji se nalaze na gornjim i donjim kapcima, u dijelovima prema nosu, što dovodi do pojačanog suzenja.
Također, nepravilnim uklanjanjem šminke ona se može nakupljati i u očima, te svojim toksičnim djelovanjem izazvati upalu rožnice.
Često se desi da ste u prilici da nemate dovoljno vremena za šminkanje, međutim prilikom brzog stavljanja maskare, tuša ili olovke za oči možete „ogrebati“ rožnicu Vašeg oka  izazivajući eroziju, čiji liječenje zahtjeva odgovarajući tretman.
Ako se volite šminkati, a ipak želite sačuvati Vaše oči, evo nekoliko savjeta:
  1. Prije svakog šminkanja temeljito operite ruke, jer na njima se nalaze mnoge bakterije koje lako mogu da dospiju u Vaše oči.
  2. Koristite aplikatore koji se mogu prati ili koji se odbacuju nakon upotrebe.
  3. Kozmetiku za oči dobro je mijenjati svako 6 mjeseci, a ukoliko koristite leće onda čak i češće.
  4. Nikad nemojte dijeliti šminku sa drugim osobama. Bakterije koje druga osoba možda ima na očima, a ne izazivaju joj simptome, kod Vas mogu.
  5. Šminku čuvajte od prevelike hladnoće i toplote, jer ovo može uticati na konzervanse koji gube sposobnost da zaštite od bakterija.
  6. Čitajte sastojke na proizvodima. Što prirodnije to bolje.
  7. Uvijek šminku skidajte prije spavanja!
Dr. Mirnesa Odobašić

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter