Klinika Svjetlost

Naručite se za pregled online

Naručivanje za preglede

Blog

Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost vodeća je oftalmološka ustanova u regiji koja pruža kompletnu uslugu.

Cornea Lux je nova personalizirana usluga Klinike Svjetlost u liječenju bolesti rožnice

Cornea Lux je nova personalizirana usluga Klinike Svjetlost u liječenju bolesti rožnice
Cornea Lux –inovativni kombinirani postupak transPRK i crosslinkinga u tretiranju pojedinih bolesti rožnice
Dr. Nita Bejdić, specijalista oftalmologije i optomoterije
Novost u refraktivnoj hirurgiji koju na bosanskohercegovačko tržiste donosi Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost jeste metoda Cornea Lux- personalizirana usluga, koja kombinuje topografski navođen trans-PRK i crosslinking. Primarni cilj je smanjenje potrebe za transplantacijom rožnice i smanjenje stepena invalidnosti kod osoba s bolestima rožnice kao što su degeneracija rožnice (primarno keratokonus), granularna distrofija, te tretiranje ožiljaka rožnice uslijed ozljede i infekcije rožnice.
Cornea Lux objedinjuje poznate postupke i zahvate u liječenju bolesti rožnice, ali uz upotrebu potpuno personalizovanih ablacijskih profila kao i specijaliziranih dijagnostičkih procedura.
Crosslinking (CXL)  je ustaljen postupak kojim se postiže stabilnost rožničnih veza čime se i stabilizuje vid, ali obično ne vraća onu vidnu oštrinu koju je pacijent do trenutka zahvata već izgubio. Zbog toga, sada se preferira kombinacija crosslinkinga s prilagođenim postupkom laserske korekcije vida koji se zove transepitelna fotorefraktivna keratektomija (TransPRK).
TransPRK je postupak laserske korekcije vida bez dodira oka u kojem se excimer laserom precizno uklanja površni- epitelni sloj rožnice i preoblikuju površni niželežeći slojevi rožnice. Remodeliranje rožnice je  kontrolisano softverskim uređajem, a temelji se na rezultatima optičkih testova i testova rožnične topografije koji se provode na preoperativnom pregledu.
Kombinovanje oba postupka u jednoj operaciji ima nekoliko prednosti u odnosu na izvođenje samo CXL-a,  a jedna od bitnijih je brža vidna rehabilitacija.  Nadalje, TransPRK i CXL dobro se kombinuju jer je uklanjanje epitela automatizovano i laserski kontrolisano kao dio faze TransPRK. TransPRK se izvodi kao i obično, ali uz specijalizovano programiranje tretmana osmišljeno da minimizuje dubinu uklanjanja tkiva rožnice. Novi, poboljšani oblik rožnice zatim je 'zaključan' s CXL tretmanom.
Cornea Lux ponovno čini oblik rožnice pravilnijim, ali ga obično ne čini savršenim, a većina ljudi i dalje treba naočale ili kontaktne leće za korekciju vida nakon tretmana. To je zato što je dubina uklanjanja tkiva u ovoj proceduri dizajnirana da ostane unutar sigurnih granica kako ne bi oslabila rožnicu i poništila stabilizirajući učinak CXL-a. Cilj je poboljšati kvalitetu vida u naočalama i kontaktnim lećama, a ne eliminisati potrebu za njima.
Zahvat traje 30-40 min u lokalnoj anesteziji.

Zanima Vas ovakav sadržaj? Prijavite se na naš newsletter